Unto Hämäläisen kolumni: Hallituksen kaataminen antoi keskustalle mahdollisuuden tavoitella vaalien kakkossijaa

Sipilän eroilmoitus teki hänestä viikonlopun pääpuheenaiheen, pohtii Unto Hämäläinen.

Politiikan toimittaja Unto Hämäläinen. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Viikonlopun suosituin kysymys oli, missä olit, kun Juha Sipilän hallitus erosi? Istuin perjantaiaamuna kotona kahvipöydässä, luin sanomalehteä ja kuuntelin radiota. Yhtäkkiä lähetys keskeytyi, ja toimittaja kertoi värisevällä äänellä, että pääministeri jättää pian hallituksen eronpyynnön.

Hetki jäi mieleen. Olen 1980-luvun alkupuolelta seurannut toimittajana politiikkaa ja nähnyt monenlaisia temppuja, mutta en muista yhtä taitavaa siirtoa kuin Sipilän eroilmoitus oli. Se katkaisi kerralla keskustan huonon kierteen.

Helmikuussa keskusta avasi vaalikampanjansa, mutta ei saanut teemojaan esille.

Päähallituspuolueen alkuvuosi sujui kehnosti. Helmikuussa keskusta avasi vaalikampanjansa, mutta ei saanut teemojaan esille. Yhtä huonosti kävi Sipilän vaalikirjalle. Teos ei kiinnostanut juuri ketään. Eduskunnassa keskusta juuttui epätoivoiseen sote-kamppailuun, joka jatkui kuukausia.

Yleisradion torstaina julkaisema galluptulos, 14,1 prosenttia keskustalle, oli viimeinen varoitus Sipilälle: Oli pakko toimia. Kun sotea ei voitu enää pelastaa, piti pelastaa edes keskusta.

Viikonloppu osoitti, että ero-operaatio kannatti tehdä. Sen seurauksena Sipilä pääsi avaamaan vaalikampanjan uudestaan. Viime viikonloppuna hän oli pääpuheenaihe perinteisessä mediassa, sosiaalisessa mediassa sekä turuilla ja toreilla.

Mitä Sipilä operaatiollaan tavoittelee?

Kannatusmittausten perusteella näyttää siltä, ettei keskusta voi mitään Sdp:lle. Todennäköisesti Sdp:sta tulee suurin puolue ja myös päähallituspuolue, ellei se hyydy vaalitaistelun loppuvaiheessa, kuten kävi viime eduskuntavaaleissa.

Keskustalla on kuitenkin realistinen mahdollisuus tavoitella vaalien kakkossijaa ja vahvaa asemaa seuraavassa hallituksessa. Toiseksi suurinta puoluetta on nimittäin vaikea sivuuttaa hallitusneuvotteluissa.

Kokoomus on tähän asti ollut mielipidemittauksissa toisella sijalla, mutta se on menettänyt suosiotaan ja joutunut vuorostaan huonoon kierteeseen. Keskusta iskee nyt kokoomuksen arkaan paikkaan.

Voiko keskusta saada kokoomuksen kiinni?

Kyllä voi, jos Juha Sipilä onnistuu yhtä hyvin kuin pääministeri Esko Aho vuoden 1995 eduskuntavaaleissa. Silloin keskustan kannatus oli vielä muutama viikko ennen vaaleja 14 prosenttia, mutta vaaleissa keskusta sai äänistä kaksikymmentä prosenttia.

Siinä on oivallinen tavoite Juha Sipilälle, joka niin mielellään puhuu tulos tai ulos-periaatteestaan.

Unto Hämäläinen

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva politiikan toimittaja.

Lue myös

Aiheesta voi keskustella 11.3. klo 16.00 asti.