Hyppää sisältöön

STUK: Tornion terästehtaalla löytynyt talven aikana kaksi säteilylähdettä

Tammikuussa mittalaitteissa käytettävää amerikiumia oli päätynyt sulatukseen saakka.

Säteilyturvakeskus kertoo, että Torniossa sijaitsevalla Outokummun terästehtaalla on löytynyt talven aikana kierrätysmetallin joukosta kaksi säteilylähdettä.

– Nämä kaksi säteilylähdettä ovat orpoja lähteitä eli sellaisia, jotka eivät ole selvästi kenenkään omistuksessa tai valvonnassa, kertoo STUKin toimistopäällikkö Santtu Hellstén.

Uusi säteilylaki edellyttää STUKin mukaan turvallisuuslupaa toistuvalle orpojen lähteiden käsittelylle.

– Velvoite tarkoittaa käytännössä suurimpia alan toimijoita, jotka kokemuksemme mukaan säännöllisesti näitä lähteitä löytävät, Hellstén sanoo.

Terästehdas kertoi 18. tammikuuta löytäneensä amerikium-lähteen eli radioaktiivisen isotoopin, joita käytetään esimerkiksi maaperän ja teollisuuden mittalaitteissa. Amerikiumia päätyi sulatukseen saakka.

20. helmikuuta säteilylähde puolestaan havaittiin jo säteilyportin isoilla säteilymittareilla, jotka mittaavat tulossa olevien kuorma-autojen tuoman materiaalin säteilyä.

– Löydökset ovat valitettavasti melko yleisiä. Tornion terästehdas on suuri kierrätysmetallin ostaja maailman mittakaavassa. Hollannin Rotterdam on yksi satamista, jonka kautta metalli päätyy Tornioon, Hellstén kertoo.

Hänen mukaan Torniossa on erittäin tarkat mittalaitteet, ja niiden havaitsemat säteilymäärät saattaisivat jäädä jossain muualla havaitsemattakin.

STUKin mukaan säteilyhavainnoista ei ole kuitenkaan aiheutunut vaaraa ihmisille.

Aiheesta aiemmin:

.
.