Soten kaatuminen otettiin ristiriitaisin mielin vastaan – "Tämä on raskas takaisku Etelä-Karjalalle"

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin toimitusjohtaja oli rauhallinen soten kaatumisen edessä. Maakuntajohtaja pitää kaatumista takaiskuna alueelle.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Pentti Itkonen
Kuntien niukka taloustilanne huolestuttaa soten kaatumisessa Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkosta.Emma Pietarila/Yle

Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Matti Viialainen pettyi raskaasti sote- ja maakuntauudistuksen kaatumiseen. Viialaisen mukaan sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiseen tarvitaan uusi malli.

– Tämä on raskas takaisku Etelä-Karjalalle ja varmasti myös Kymenlaaksolle, jotka ovat ikääntyviä, työvoimaansakin menettäviä maakuntia, huokaisee Viialainen.

Toimitusjohtaja Pentti Itkonen suhtautuu rauhallisesti sote-uudistuksen kaatumiseen, vaikka se olisi voinut olla iloinen uutinen Eksotelle, joka on suhtautunut kriittisesti valittuun sote-malliin.

– Meidän lausuntomme sotesta ovat olleet kriittisiä, alussa hyvinkin kriittisiä. Loppuvaiheessa olimme vähän jo orientoiduttu, että kai tämän mallin kanssa voi elää, mutta ihan neutraalisti suhtaudutaan soten kaatumiseen.

Tulevaisuus ja tuleva hallitusohjelma huolestuttaa

Tuleva hallitusohjelma uusine sote-uudistuksineen pohdituttaa toimitusjohtaja Itkosta.

– Iso kysymys on nyt se, että mitä seuraava hallitusohjelma tulee sisältämään. Siellä on varmasti sote-uudistamisen tavoitteita. Tullaanko järjestäjä ja tuottaja erottamaan toisistaan. Ja tuleeko valinnanvapaus, jolloin on taas isot muutokset odotettavissa.

Myös perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä odottaa tulevaa huolestuneena. Häntä huolettaa se, että jos sdp ja kokoomus ovat seuraavassa hallituksessa ja alkavat tehdä yhdessä sote-uudistusta.

– Jos ne alkavat kenties seuraavassa hallituksessa vetää yliopistosairaaloiden mallia, joka johtaisi ikävään tilanteeseen meidän keskussairaalan kannalta. Meidän täytyy alkaa taistella sen puolesta, että meillä säilyy laajan päivystyksen sairaala jatkossakin, pohtii lappeenrantalainen Mäkelä tulevaa.

Kunnilla jatkuu niukkuus soten kaatumisen takia

Se, että sote-uudistusta ei tullut, tietää kunnille edelleen taloudellisesti kapeita vuosia. Itkonen olisi toivonut ratkaisua edes sosiaali- ja terveysmenojen maksumiehestä.

– Ainut mikä tässä nyt jää vähän epäselväksi on kuntien rahoitusmahdollisuudet. Kunnat kun ovat suurissa vaikeuksissa sote-rahoitusten kanssa, Itkonen miettii.

Kuntien tiukka taloustilanne huolestuttaa myös maakuntajohtajaa.

– Sote-menojen jääminen kuntien taakaksi koituu todella raskaaksi päättäjille, koska on otettava velkaa tai nostettava veroja. Todennäköisesti valitettavasti molempia. Vaikka Eksote on ollut edelläkävijä, kuntapohjainen sotejärjestelmä on meilläkin tullut tiensä päähän, Viialainen sanoo.