Helsingin pormestari Jan Vapaavuori helpottui soten kaatumisesta: "Saatiin vihdoin piste tälle onnettomalle harjoitukselle"

Vapaavuoren mukaan on jo pitkään ollut selvää, ettei sote-uudistus toteudu esimerkiksi perustuslaillisten ongelmien vuoksi.

Hallituksen kaatuminen
Jan Vapaavuori
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.Pertti Nisonen / Helsingin kaupunki

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) kertoo helpottuneensa saatuaan tiedon sote-uudistuksen kaatumisesta. Hänen mielestään oli jo pitkään selvää, ettei uudistus toteudu siinä muodossa, missä sitä yritettiin loppuun asti.

– Olen johdonmukaisesti jo pitkään pitänyt selvänä, että se kaatuu. Ja että muutaman viikon verran kaikki, jotka perustuslakia ovat osanneet lukea, ovat nähneet, että se kaatuu. Mutta hyvä, että nyt vihdoin saatiin piste tälle onnettomalle harjoitukselle.

Helpotuksen lisäksi Vapaavuori sanoo olevansa mietteliäs tulevaisuuden suhteen, sillä hänen mukaansa sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmä vaatii tiettyä uudistamista ja eteenpäin on mentävä.

Pormestarin mukaan sote-prosessi osoittaa megauudistusten ajan olevan ohi.

– Nyt varmasti ymmärretään, että ei tarvitse kilvan lähteä paniikissa saman tien rakentamaan uusia malleja, vaan kannattaisi huolella analysoida, mitä on tapahtunut ja miksi näin kävi. Sitten maltilla, pikkuhiljaa otetaan askeleita oikeaan suuntaan.

"Suomen kansa on voittanut"

Sote-uudistuksen kaatumisesta huolimatta arki jatkuu joka päivä, eikä tapahtuneella ole mitään dramaattisia vaikutuksia mihinkään ihmisten palveluihin, Vapaavuori muistuttaa.

Hänen mukaansa lopullista ratkaisua jouduttiin odottamaan näin pitkään, koska hallitus oli sitoutunut sote-uudistukseen vahvasti ja jopa jääräpäisesti loppuun asti.

– Siitäkin huolimatta, että perustuslailliset ongelmat olivat isoja ja vastustus varsin ankaraa. Kaatui lopulta siihen, että hallituksen neljäskään esitys ei ollut lähimainkaan perustuslain mukainen.

Vapaavuori harmittelee sitä, että koko sote-prosessiin meni paljon aikaa, henkilöresursseja sekä rahaa, ennen kuin peli vihellettiin poikki.

Lopputulos on mieluisa käänne Helsingin lisäksi myös monelle muulle paikkakunnalle. Vapaavuoren mukaan on väärinkäsitys kuvitella, että vain Helsinki tai pääkaupunkiseutu olisi vastustanut sote-uudistusta.

Vapaavuori sanoo närästyksen nyt kuopattua mallia kohtaan olleen erittäin vahvaa lähes kaikissa isoissa suomalaiskaupungeissa, mutta myös monissa pienissä kunnissa.

– Minusta Suomen kansa on voittanut. Että ei mennä uudistukseen, joka olisi vienyt maata taaksepäin, enemmän menneisyyteen kuin tulevaisuuteen, vastoin kaikkia globaaleja talouden lainalaisuuksia.

Lue myös:

Sote kaatoi hallituksen – Pääministeri Sipilä: Edellytyksiä etenemiselle ei ole, se on minulle valtava pettymys

Soten kaatuminen ei yllättänyt, mutta epävarmuutta se tuo: "2020-luvulla on iso joukko kuntia, jotka joutuvat mahdottomaan tilanteeseen"

Tässä on 6 syytä, miksi sote kaatui ja hallitus erosi: "Billnäsin tuolia ei rakenneta Ikean jakkarasta"

Petteri Orpo Ylen erikoislähetyksessä: Tämä oli Sipilän ratkaisu, itse en olisi toiminut samalla tavalla – Yle seuraa hetki hetkeltä