Kanta-Hämeessä ei hämmennytä vaikka sote sortui ja maku teki mahalaskun

Tehtyä työtä ei aiota heittää hukkaan, kertovat muutosjohtajat.

Terveydenhuolto- ja sosiaalipalvelut
Leikkaustiimi hoitaa potilasta
Kanta-Hämeen maakunta- ja sote-valmistelussa on luotu muutosjohtajien mukaan hyvää yhteistoimintaa sekä autettu kaikkia toimijoita toimimaan paremmin osana kokonaisuutta.Kari Mustonen / Yle

Maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelu on lopetettu ja maan hallitus on eronnut. Kanta-Hämeen maku- ja sote-valmistelua tehneen Oma Hämeen muutosjohtajat Jukka Lindberg ja Matti Lipsanen pitävät uudistuksen tekemisen päättymistä valitettavana.

– Ei tämä soten kaatuminen meille kummallekaan yllätyksenä tullut. Mutta kun kuuli Sipilän jättävän eronpyyntönsä, niin siinä kohtaa kyllä vähän nikotteli kahvikuppinsa kanssa, kertoo Lindberg.

– Sitä ehkä ajatteli, että sote pihisee hiljaa tyhjäksi, että sitä ei kertarysäyksellä kaadeta, mutta kyllä tänään on vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittänyt enemmän kuin ajattelinkaan, sanoo Lipsanen.

Meillä oltiin valmiita soteen

Kanta-Hämeessä oli muutosjohtajien mukaan hyvät lähtökohdat onnistua tekemään tehokkaita, laadukkaita ja vaikuttavia palveluita.

Kanta-Hämeessä alettiin valmistella sotea vuonna 2015 ensin vapaaehtoisella hankkeella. Suoraa rahaa on käytetty 7,35 miljoonaa käytetty uudistuksen rakentamiseen. Tästä reilut kuusi miljoonaa on tullut valtion rahoituksena.

– Kyllähän se harmittaa koko valmisteluorganisaation ja Suomen maan puolesta, että tätä pitkää harjoitusta ei saatu tässä kohtaa maaliin. Harmi kiteytyy tähän päivään, vaikka on näyttänyt jo viime kuukauden ajan siltä, että päätöksenteon eteen kasautuu liian isoja vaikeuksia. Juuri tänään voin sanoa, että harmittaa, sanoo Lindberg.

Työ ei ollut turhaa

Kanta-Hämeen maakunta- ja sote-valmistelussa on luotu muutosjohtajien mukaan hyvää yhteistoimintaa sekä autettu kaikkia toimijoita toimimaan paremmin osana kokonaisuutta. Tämä työ ei valu hukkaan.

– Olemme toteuttaneet valmistelun aikana asioita, jotka hyödyttävät joka tapauksessa maakuntaa. Aika iso osa työstä voidaan hyödyntää tulevassa reformissa, varsinkin jos siihen otetaan elementtejä tästä nykyisestä. Yritetään pakata aineistot muotoon, joka on helposti jatkohyödynnettävissä, valottaa Lindberg.

Molemmat muutosjohtajat uskovat, että sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen valmistelu jatkuu ensi vaalikaudella tavalla tai toisella. Oma Hämeen työ jatkuu ainakin kesäkuun loppuun.

– Jonkinlaista sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta tullaan jatkamaan, mutta missä muodossa se tulee, se jää nähtäväksi. Ensin pidetään vaalit, muodostetaan hallitus, joka kirjoittaa ohjelmansa ja mielenkiinnolla seuraamme, millainen sote-uudistus siihen hallitusohjelmaan kirjoitetaan, Lindberg sanoo.

Jos tulevaa uudistusta lähdetään tekemään kuntia suuremmille alueille, niin ainakin alkuun Lipsasen mielestä voitaisiin lähteä liikkeelle 18 maakunnalla. Valmistelutyötä on tältä pohjalta tehty ja siitä on hyvä jatkaa, hän sanoo.

– Monialainen maakunta olisi vahvuus, mutta linjaukset jäävät nähtäväksi.

Hämeen sairaalahankkeet jatkuvat

Hämeen liitto on kartoittanut kuntien näkemyksiä mahdollisista vaihtoehtoisista etenemismalleista sote-palveluissa. Kyselykierros on vielä kesken, mutta enemmistö kunnista on jo vastannut myönteisesti siihen, että Kanta-Häme aloittaisi sote-organisaation valmistelun maakunnan laajuisesti.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri valmistelee kahta isoa hanketta: uutta Ahveniston sairaalaa eli Assia ja niin sanottua 8 tähden sairaalaa Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella.

Nämä eivät ole olleet missään vaiheessa riippuvaisia hallituksen sote- ja maakuntauudistuksesta.

– Sairaalan investointilupaan uudistuksen raukeamisella ei ole vaikutusta. “Tähtisairaalaa” on puolestaan kaiken aikaa suunniteltu siten, että yhteistyö voi toteutua sekä nykylainsäädännön oloissa että lausunnoilla olleiden lakiluonnosten mukaisesti, painottaa KHSHP:n johtaja Seppo Ranta Oma Hämeen tiedotteessa.