Keski-Pohjanmaalla uskotaan jo tehtyyn työhön – soten kaatuminen ei pysäytä kehitystä

Valinnanvapautta ei enää valmistella, mutta muuten suuria muutoksia ei ole maakunnassa nyt odotettavissa.

Keski-Pohjanmaa
Keski-Pohjanmaan keskussairaalan kylttejä.
Keski-Pohjanmaalla uskotaan, että jo tehdystä työstä sote-uudistuksen eteen on hyötyä jatkossakin.Yle

Keski-Pohjanmaan maakuntauudistuksen poliittinen ohjausryhmä oli perjantaina koolla, kun tieto soten ja maakuntauudistuksen kaatumisesta tuli. Kokouksessa piti koota päivitettyä tietoa siitä, missä Keski-Pohjanmaalla nyt mennään. Uutinen käänsi kokouksen suunnan.

– Tottakai olimme pettyneitä. Tietyllä lailla tämä aavistettiin, mutta uskottiin, että uudistus menee maaliin, Keski-Pohjanmaan vt. maakunta- ja soteuudistuksen muutosjohtaja Eija-Liisa Heikkilä kuvailee.

Sote- ja maakuntauudistuksen kaatuminen johtaa siihen, että valinnanvapautta ei enää valmistella. Muuten suuria muutoksia ei ole maakunnassa nyt odotettavissa.

– Soite säilyy, Keski-Pohjanmaan liitto säilyy. Maakuntaliitossa jatkuu aluekehittäminen, kaavoitus ja maakunnan toimintojen kehittäminen, Heikkilä listaa.

Monenlaista hyötyä

Vt. muutosjohtaja Eija-Liisa Heikkilän ja Keski-Pohjanmaan vt. maakuntajohtaja Jyrki Kaiposen mukaan maakunnassa tehty valmistelutyö ei ole mennyt hukkaan, vaikka sote- ja maakuntauudistus ei toteutunut. Valmistelutyön ansiosta maakunnan vahvuudet ja kehittämistarpeet tunnetaan. Myös se tiedetään, mihin rahat menevät ja kuinka hyvin ne riittävät.

– Isoin hyöty on siinä, että maakunnan eri organisaatioiden virkamiehet ja työntekijät tekivät yhteistyötä. Tutustuimme toisiimme ja toistemme toimintoihin, varauduimme muutokseen ja opettelimme toimimaan sen mukaan, Heikkilä listaa.

Vt. maakuntajohtaja Kaiponen on tyytyväinen myös siihen, että yhteistyötä tehtiin lähimaakuntien kanssa. Tämä on tärkeää jatkossa.

Heikkilä ja Kaiponen luottavat siihen, että Keski-Pohjanmaalla on mahdollisuus säilyä itsenäisenä maakuntana. Kaiponen kuitenkin myöntää olevansa huolissaan siitä, mitä tuleva hallitus tekee.

– Uskon, että jos hoidamme asiamme hyvin, meillä on olemassaolon oikeus, Heikkilä painottaa.

Soten uppoaminen ei näy asiakkaalle

Soten ja maakuntauudistuksen kaatuminen ei vaikuta Soiten toimintaan, arvioi somatiikan palvelualuejohtaja Tuula Rajaniemi. Hänen mukaansa myöskään asiakas ei huomaa muutosta.

Soitessa on jo yhdistetty sosiaalipuoli sekä perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito. Rajaniemen mukaan tällä integraation tiellä jatketaan, sillä se hyödyttää asiakasta.

– Tähän suuntaan me olisimme halunneet joka tapauksessa mennä. Me jatkamme tästä. Soite ei ole valmis, tämä on jatkuvasti kehittyvä malli.

Rajaniemen mukaan henkilöstö olisi toivonut, että sote olisi saatu maaliin edes osittain. Nykytilanne aiheuttaa työntekijöissä epätietoisuutta, ahdistusta ja huolta siitä, mikä on oman työpaikan ja potilaiden kohtalo.

Toivoisin, että nyt jatketaan eteenpäin. Otetaan vaikka pieniä askeleita, että saadaan joku päätös, josta mennään seuraavaan päätökseen. Ymmärrettävästi tämä oli niin suuri työ, että sitä ei voinut kerralla tehdä. Me käytännön työntekijät olimme sitä mieltä, että tässä oli liian monta palloa pelissä.

Rajaniemi vakuuttaa, että Soitessa jo tehty työ ei valu hukkaan.

– Tämä on tuonut meille ymmärtämystä taloudesta ja siitä, että kustannuksia pitää miettiä kokonaisuutena. Olemme olleet jo edistyksellisiä siinä, että meillä on ollut jo vuosia yhteinen potilastietojärjestelmä, mikä muualla maassa on ollut poikkeavaa. Se helpottaa aivan valtavasti meidän terveydenhuollon ammattilaisten työskentelyä ja potilaiden hoitoa.