Gallup: Soten kaatuminen sekä hymyilyttää että harmittaa lappilaisia – "Poltettiin rahaa aivan älyttömästi hukkaan"

Selvitimme katugallupilla, millaisia ajatuksia soten ja hallituksen kaatuminen lappilaisissa tuoreeltaan herättää.

sote-uudistus
Torniolaiset Anna Harmaala (vas.) ja Kristiina Jokikokko.
Torniolaiset Anna Harmaala (vas.) ja Kristiina Jokikokko.Risto Koskinen / Yle

Soten kaatuminen on otettu Lapissa vastaan varsin rauhallisesti, mutta monenlaisia kommentteja se on herättänyt. Perjantaina uutisoituun sote-uudistuksen ja hallituksen kaatumiseen on oltu tyytyväisiä, mutta tilannetta on myös ihmetelty.

– Ihanaa! Päivän paras uutinen! Ei varmaan tarvitse kysyä, mikä siinä on hienoa. Poltettiin rahaa aivan älyttömästi hukkaan, olisi voitu antaa köyhille, vanhuksille, työttömille. Sipilä leikki tuolla nyt omalla leikkikentällä, sanoo rovaniemeläinen Outi Brunfeldt.

– Ei olisi tarvinnut kaatua. Olisi saanut jatkua. Nyt pääsee vihervasemmisto mellastamaan minun mielestäni. Oletan, että ei tule hyvä siitäkään sitten, kertoo torniolainen Tapio Salminen.

– Minusta tämä on ihan hyvä juttu. Vanhaan voisi palata. Se on ollut minun mielestä paljon toimivampi. Mitä itse olen huomannut, kommentoi Kristiina Jokikokko Torniosta.

Kyllähän ne lupailee kaikkea, mutta siihenpä se sitten jääkin.

Iisakki Palojärvi

– No tällä haetaan nyt jotain poliittista hyötyä tässä hommassa, että yritetään piilotella ne neljän vuoden epäonnistumiset ja hakea tässä kampanjalle voimaa, että sitähän tämä on, kertoo Jukka Soini Rovaniemeltä.

– Pakko sanoa, että kun asiakaspalvelutyössä ollessani yksi asiakas sanoi tästä asiasta, niin ensimmäisenä se alkoi vähän niin kuin naurattaa. Kyllä tämä oli odotettavissa. Ei oikeastaan tullut yllätyksenä, kommentoi torniolainen Anna Harmaala.

Iisakki Palojärvi Haaparannalta.
Haaparannalla asuva Iisakki Palojärvi on seurannut mielenkiinnolla Suomen hallituksen sote-suunnitelmia.Risto Koskinen / Yle

Suomen tilannetta on seurattu tarkasti myös länsinaapurissa Haaparannalla.

– No se oli odotettavissa. Minun mielestäni ne on jauhaneet monta vuotta sitä yhtä ja samaa asiaa eivätkä ole päässeet kovin kauas, sanoo Haaparannalla asuva Ritva Kaski.

Myös Haaparannalla 45 vuotta asunut Iisakki Palojärvi on samoilla linjoilla.

– No kyllä se on aika sekaista ollut sen 15 vuotta ainakin. Ei siellä oikein kukaan tiedä mitä päättää, kyllähän ne lupailevat kaikkea, mutta siihenpä se sitten jääkin. Tosin tilanne ei ole sen kummempi Ruotsissakaan, kertoo Palojärvi.

– Semmoista teatteria enimmäkseen minun mielestäni, Palojärvi arvioi.