Analyysi: Tervetuloa tänään vaaliteltoille, joilla pestään pikavauhtia kädet sotesta

Ensi viikolla alkavissa TV-tenteissä kukaan ei halua kantaa hallitusvastuuta, kirjoittaa politiikan toimittaja Robert Sundman.

Hallituksen kaatuminen
Juha Sipilä keskustelee yleisön kanssa vaalitilaisuudesas.
Pääministeri Juha Sipilä kiersi jo torstaina iltapäivällä vaalitilaisuuksissa Riihimäellä, Forssassa ja Hämeenlinnassa.Kalevi Rytkölä / Yle

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei kysellyt kollegoidensa mielipiteitä, kun hän päätti jättää hallituksensa eronpyynnön eilen perjantaina.

Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) sai kuulla asiasta vastaa juuri ennen Sipilän tiedotetta.

– Tämä oli hänen ratkaisunsa. Itse en olisi toiminut samalla tavalla, hän sanoi tiedotusvälineille.

Samalla tiedon sai sinisten puheenjohtaja, eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho.

– Pääministeri teki oman ratkaisunsa, ja me kunnioitamme sitä.

Ylen tietojen mukaan eduskuntaryhmien kokouksissa on kuultu kitkeriä kommentteja.

Keskustan kumppanit ovat olleet happamina.

Eilen kysymys kuului, kumpaa Sipilä on:

Onko pääministeri vastuunkantaja: poliittinen johtaja, joka tekee mitä lupaa? Toteuttiko hän ainoastaan tunnetun "tulos tai ulos" -lupauksensa juuri niin kuin olettaa saattaa?

Vai onko hän taktikoiva, kannatusmittauksista säikähtänyt puoluejohtaja, joka ei edes kanna vastuuta loppuun saakka? Johtaja, joka mieli nopeasti vaalikentille? Johtaja, joka näki puolueensa suosion vajoavan ennätyksellisen huonoihin lukemiin ja kansan antavan kovaa runtua imagotutkimuksissa?

Sipilä ei ainakaan jäänyt Helsinkiin lepyyttelemään muita puoluejohtajia. Hän suuntasi suoraan Riihimäen Prismaan tapaamaan kansaa.

Keskustan pää-äännekannattaja Suomenmaa summasi Sipilän ja hänen johtamansa puolueen kaksijakoista päätöstä eilisillä kirjoituksillaan. Toisaalta Sipilä "toteuttaa lupauksensa" ja "kantaa vastuuta (siirryt toiseen palveluun)" – mutta myös "virittäytyy jo vaalitaistoon (siirryt toiseen palveluun)".

Ja: "keskusta pääsee nyt repimään hajurakoa kokoomukseen (siirryt toiseen palveluun)". Kakkossijastakin käydään nyt lehden mukaan aivan uudenlaista kamppailua.

Hajuraon repiminen onkin keskustalle tärkeää. Keskustajohtoinen porvaripolitiikka on tuntunut monelle keskustaa äänestäneelle vaikealta.

Kenenkään ei tarvitse enää kantaa hallitusvastuuta. Äänestäjän näkökulmasta vaaliasetelma hämärtyy.

Viikonloppuna vaalikentillä hallituspuolueet kohtaavat hämmentyneitä kansalaisia. Heille on nyt selitettävää.

Keskusta voi sanoa, että kaikki kaatui kokoomuksen haluamaan valinnanvapauteen. Niin viesti kuului jo eilen perjantaina. Vastuuta on kannettu. Ensi vaalikaudella laitetaan peruspalveluita kuntoon. Maakuntavalmisteluahan voisi itseasiassa jopa jatkaa, koska kaikki puolueet olivat tälle melko suopeita Ylen erikoislähetyksessä.

Paitsi kokoomus. Sen teltalla vakuutellaankin, että kyllä tämä homma kaatui perustuslakivaliokunnassa maakuntauudistukseen ja "makukakkoseen". Valinnanvapaudessa ei ollut mitään vikaa.

Kun hallitus on koossa enää löyhänä toimitusministeristönä, näistä voidaan tapella myös ensi viikolla alkavissa Ylen puheenjohtajakeskusteluissa.

Kenenkään ei tarvitse enää varsinaisesti kantaa hallitusvastuuta. Äänestäjän näkökulmasta vaaliasetelma hämärtyy.

Sipilä ehti perätä vastuunkantoa muilta puolueilta ja vilautti jopa "pyöreää pöytää" sotesta. Mutta se on vain käsienpesuvettä.

Hallituksen erolla Sipilä saa todellisuudessa juuri käännettyä huomiota pois sotesta. Samalla hän yrittänee katkaista siteensä riippana roikkuvaan, huonomaineiseen uudistukseen. Keskusta esittelee jo uutta sote-malliaan kansalaisille (siirryt toiseen palveluun).

Ei kukaan tätä sotea lähde pelastamaan. Miksi siis kukaan lähtisi pyöreään pöytään, josta ei löydy vetovastuuta haluavia?

Hallituksen erolla Sipilä saa todellisuudessa juuri käännettyä huomiota pois sotesta. Samalla hän yrittänee katkaista siteensä riippana roikkuvaan, huonomaineiseen uudistukseen.

Viime eduskuntavaalien alla hallituspuolueet ryhtyivät kaatamaan omia esityksiään eduskunnan suuressa salissa. Parlamentaarinen sotekin kaatui, ja oppositiossa istuvan keskustan kannatus nousi. Juha Sipilän taktiikkana oli tuolloin pysytellä sopivan etäällä. Nyt sama taktiikka olisi tarjolla Antti Rinteelle (sd.)

Pääministerin pestiä havitteleva Rinne pohtii varmasti, mistä SDP saisi sopivan hallituskumppanin. Sote on jälleen seuraavan hallituksen pöydällä.

Keskusta haluaa maakunnat, mutta haluaako kärsinyt puolue hallitukseen?

Kokoomus haluaa valinnanvapauden, mutta suostuisiko SDP siihen millään?

Lue lisää:

Juha Sipilä: "Kyllä tämä sote oli tässä – nyt lähtee parta"

Hallitus kaatui – katso päivän tapahtumat kahdessa minuutissa

Sote-uudistuksen pitkä kuolinkamppailu – näin viimeiset päivät etenivät

Analyysi: Tulos tai ulos – Sipilällä ei ollut enää mitään menetettävää

Voit keskustella aiheesta klo 22:een saakka.