Juha Sipilä: "Kyllä tämä sote oli tässä – nyt lähtee parta"

Hallituksensa eroilmoituksen antanut pääministeri Juha Sipilä on pettynyt soten kaatumiseen mutta sanoo, että seuraavan hallituksen ja eduskunnan ei tarvitse aloittaa tyhjältä pöydältä.

Hallituksen kaatuminen
Pääministeri Sipilä kommentoi Hämeenlinnassa päätöstään kaataa sote ja hallitus.
Pääministeri Sipilä kommentoi Hämeenlinnassa päätöstään kaataa sote ja hallitus.

"Tulos tai ulos". Näin pääministeri Juha Sipilä on sanonut monta kertaa, ja tänään perjantaina hän joutui toteamaan, että tulosta ei tullut. Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus kaatui takerreltuaan jo pitkään.

– Minulle on äärettömän tärkeää, että politiikassa säilyy tulos tai ulos -ajattelu. Se, mitä lupaamme hallitusohjelmassa, pitää saada myös aikaiseksi, Sipilä perustelee hallituksensa eroilmoitusta.

Hallituksella oli hänen mukaansa puolenkymmentä tärkeintä tavoitetta, joista yksi jäi saavuttamatta. Muun muassa työllisyysasteen kohenemisen ja velkaantumisen taittumisen kunnianhimoiset tavoitteet saavutettiin, mutta sote-uudistukselta loppui aika kesken, Sipilä sanoo.

– Kyllä minä katson, että velvollisuus on vetää siitä johtopäätökset.

Puoluetoveritkin yllättyivät

Sipilä kutsuu soten kaatumista raskaaksi pettymykseksi. Virkamiehet, kansanedustajat ja ministerit käyttivät soteen valtavasti aikaa, ja kolme puoluetta teki töitä ja kompromisseja erittäin hyvässä yhteistyössä, hän sanoo.

Hän lisää kuitenkin, että ensimmäisenä pitää katsoa peiliin. Vastuu on viime kädessä pääministerillä, myös ajan loppumisesta, hän toteaa.

Päätöksen ratkaisevat hetket olivat Sipilän mukaan torstai-iltana, jolloin hän sai päivityksen soten viimeisistä käänteistä eduskunnassa. Tilannekuva osoitti selvästi, että tällä kaudella ei päästä missään tapauksessa maaliin, vaan aika yksikertaisesti loppuu kesken, hän sanoo.

Sipilä neuvotteli ajatuksistaan keskustan eduskuntaryhmän ja puolueen johdon kanssa.

– Olin jo eilen illalla yhteydessä myös tasavallan presidenttiin ja varoitin vähän, että tällaiset ajatukset nyt ovat päällimmäisinä mielessä.

Puoluetoverit ehkä vähän yllättyivät aluksi, mutta sitten he antoivat positiivista palautetta vastuun kantamisesta tilanteessa, jossa vastuuta pitää kantaa, Sipilä sanoo.

Sipilä lupaa keskustalta soten korjaussarjaa

Seuraaviin vaaleihin on vain viikkoja. Sosiaalidemokraattien puheenjohtajan Antti Rinteen kummasteluun eropäätöksen ajankohdasta Juha Sipilä vastaa, että Rinne on yrittänyt kaataa hallituksen soten takia usealla välikysymyksellä.

– Ei kai se kumma asia ole, jos vetää itse johtopäätökset, kun maaliin ei nyt päästy.

Sote on kuitenkin edessä seuraavalla hallituksella, ja jokaisen puolueen pitäisi nyt kertoa, miten tästä mennään eteenpäin, sillä selvää on, että uudistusta tarvitaan, Sipilä sanoo.

– Keskustalla on ensi viikolla selkeä malli ja korjaussarja sen perusteella, mitä tähän saakka on saatu aikaiseksi.

Maakuntapohja on Sipilän mukaan hyvä malli, joka on nyt myös läpäissyt perustuslakiseulan. Maakunta mahdollistaa myös suoran kansanvallan eli päättäjien valitsemisen demokraattisesti, hän lisää.

Onko eduskunta riittävässä iskussa?

Vaikka Sipilä toistaa useaan otteeseen, että ajan loppuminen ratkaisi eropäätöksen, hän kysyy myös, onko eduskunnan päätöksentekokoneisto siinä iskussa kuin pitäisi olla. Sitä on hänen mukaansa mietittävä yhdessä, rauhassa ja toisia syyttelemättä.

– Lait ovat olleet osin kaksi vuotta eduskunnassa ja viimeisetkin vuoden. Nyt sitten perustuslakivaliokunnan käsiteltäväksi nousi maakuntalakeja, joihin hallitus oli antanut korjausesityksiä viime kesänä.

Koska uudistus osoittautui eduskunnalle liian suureksi palaksi, sitä pitää seuraavalla vaalikaudella tehdä ehkä vaiheittain ja palasina, hän arvelee.

– Täytyy laittaa julkinen pohja kuntoon ja ihmisille elintärkeä valinnanvapaus sitten siihen päälle. Kyllä ihmiset haluavat kuitenkin valita palveluntuottajan. Esimerkiksi asiakasseteli on hyvä innovaatio, samoin vammaisten ihmisten henkilökohtainen budjetti, jonka puitteissa he voivat tehdä valintoja.

Tähän mennessä tehdyssä työssä on Sipilän mukaan paljon hyviä elementtejä, jotka pystytään ottamaan sellaisinaan myös seuraavan uudistuksen pohjaksi. Seuraavan hallituksen ja eduskunnan ei tarvitse aloittaa tyhjältä pöydältä, hän sanoo.

Oma tulevaisuus punnitaan vaaleissa

Keskustapuolueen kannatus on ollut alamäessä. Ylen tuoreimmassa mielipidekyselyssä pudotus oli puolitoista prosenttiyksikköä. Vaikuttiko se hallituksen eroon?

Sipilä myöntää olevansa puoluejohtajana huolissaan kannatuksen laskusta mutta korostaa, että pääministerinä hänen tulos tai ulos -viestinsä on ollut koko ajan sama tapahtuipa soten kaatuminen vuonna 2015, 2017 tai näin lähellä vaaleja.

Omasta poliittisesta tulevaisuudestaan Juha Sipilä sanoo, että juuri nyt hän suuntaa täysillä kohti vaaleja.

– Nyt katsotaan, mitä mieltä kansa on. Keskustalla on selkeä visio siitä, miten sote saadaan maaliin ja mitä seuraavalla kaudella pitäisi tehdä.

Työllisyyttä pitää edelleen parantaa, ja se tuo hieman liikkumavaraa talouteen, Sipilä sanoo.

– Pystytään parantamaan koulutusta, tutkimusta ja tuotekehitystä sekä perusturvaa.

Onko tänäinen päätös Sipilän poliittiselle uralle lopun alku vai alun loppu? Se nähdään vaaleissa, hän naurahtaa. Yhden lupauksen hän aikoo pitää heti. Hän oli ilmoittanut ajavansa partansa, kun sote saadaan valmiiksi.

– Kyllä tämä sote oli nyt tässä. Kyllä parta illalla lähtee.