Öljymaa Norjan pulska öljyrahasto hylkäämässä öljyn ja kaasun

Norja haluaa vähentää riippuvuuttaan laskevista öljyn hinnoista.

Norja
Norjan valtiovarainministeri Siv Jensen esitteli öljyrahastoa koskevia suunnitelmia perjantaina.
Norjan valtiovarainministeri Siv Jensen esitteli öljyrahastoa koskevia suunnitelmia perjantaina. Cornelius Poppe / EPA

Norjan valtion öljyrahasto aikoo myydä osuuksiaan öljyn ja kaasun etsintää ja tuotantoa tekevistä yrityksistä.

Tavoitteena on vähentää riippuvuutta "mustasta kullasta". Suunnitelmista kertoi Norjan hallitus perjantaina.

Norjan öljyrahasto on maailman suurin sijoitusrahasto. Sen arvo on noin 900 miljardia euroa. Norja haluaa vähentää riippuvuuttaan laskevista öljyn hinnoista.

Norjan hallituksen mukaan myynti keskitetään erityisesti etsintään ja tuotantoon (siirryt toiseen palveluun). Exxon Mobilen kaltaisia tuotantoketjun loppupäässä tai monessa kohdassa toimivien yritysten omistuksia ei olla myymässä.

Myymässä ei myöskään olla esimerkiksi norjalaisen energiayhtiö Equinorin osakkeita. Näin ollen suunnitelma koskee noin 6,7 miljardia euroa niistä 32 miljardista eurosta, jotka rahastolla oli kiinni öljy- ja kaasualassa viime vuoden lopussa.

– Tavoitteena on vähentää yhteisen varallisuutemme haavoittuvuutta jatkuvalle öljyn hinnanlaskulle, Norjan valtiovarainministeri Siv Jensen sanoi (siirryt toiseen palveluun).

Hän korosti, ettei päätöstä pitäisi lukea epäluottamuslauseena öljyalan tulevaisuudelle. Jensenin mukaan öljy ja kaasu ovat tulevinakin vuosina tärkeä ja suuri teollisuudenala Norjassa.

Kiviihili jo suljettu pois

Rahastoa hallinnoiva Norjan keskuspankki esitti öljyriippuvuuden vähentämistä jo vuonna 2017. Kivihiilituotanto on jo aiemmin suljettu pois rahaston sijoitusstrategiasta.

Öljy ja kaasu tuovat noin 20 prosenttia Norjan tuloista ja ovat lähes puolet sen viennistä.

Vaikka päätöksen perustelut ovat ympäristökysymysten sijaan taloudelliset, voi päätöstä pitää iskuna fossiilisten polttoaineiden tuotannolle.

–Yksityispankkien ja sijoittajien kannattaa suhtautua tähän punaisena lippuna. Heidän öljy- ja kaasuosakkeensa muuttuvat yhä korkeariskisemmiksi ja moraalisesti kestämättömiksi, ilmastonmuutosta vastaan taistelevan 350.orgin edustaja Yossi Cadan kommentoi uutistoimisto AFP:lle.

Greenpeacen edustaja sanoi uutistoimisto Reutersille, ettei hallituksen päätös puutu Norjan öljyriippuvuuteen, eikä maa näytä maailmalle suuntaa eteenpäin.

Pörssit reagoivat uutiseen laskusuuntaisesti (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: AFP, Reuters, STT-NTB

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus