Herätys: Sote-säätö sekoittaa kuntien pakkaa, vaaliteltoilla kukaan ei kanna hallitusvastuuta, lähes koko maassa on huono ajokeli

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Terveyskeskuksen odotustila.
Mårten Lampén / Yle

Kunnissa betonoidaan nyt tulevaisuuden sote-kuvioita

Sote-jahkaaminen sai kunnat laittamaan sairaaloitaan ja terveysasemiaan myyntiin, sanoo Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio. Hänen mukaansa kauppa käy edelleen "aika kiivaana". Tainion mukaan tilanteessa vaanii vaara, että kunnat rajaavat itseltään tulevaisuuden vaihtoehtoja pois.

Juha Sipilä keskustelee yleisön kanssa vaalitilaisuudesas.
Pääministeri Juha Sipilä kiersi jo torstaina iltapäivällä vaalitilaisuuksissa Riihimäellä, Forssassa ja Hämeenlinnassa.Kalevi Rytkölä / Yle

Analyysi: Tervetuloa tänään vaaliteltoille, joilla pestään käsiä – ja kovaa

Hallituksen erolla pääministeri Juha Sipilä (kesk.) saa käännettyä huomiota pois sotesta ja katkaistua siteen huonomaineiseen uudistukseen. Ensi viikolla alkavissa Ylen TV-tenteissä kukaan ei kanna enää hallitusvastuuta, kirjoittaa politiikan toimittaja Robert Sundman.

Mielenosoittajia.
Roomassa osoitettiin heinäkuussa 2017 mieltä rokotepakkolakia vastaan.Samantha Zucchi / AOP

Rokotepakko jakaa perheitä Italiassa

Tapasimme italialaisvanhemmat, jotka eivät haluaisi pojalleen tuhkarokkorokotetta. Perhe on saamassa aikalisän, sillä uusi hallitus haluaa muuttaa lakia.

Maria Ylipää ja Roosa Söderholm
Baby Jane on kuvaus Pikin (Maria Ylipää) ja Jonnan (Roosa Söderholm) suhteesta.Sanna Vanninen / October Oy

Sofi Oksasen Baby Jane nähdään nyt valkokankaalla

Palkittu dokumenttiohjaaja Katja Gauriloff on tehnyt ensimmäisen fiktioelokuvansa. Sofi Oksasen kirjaan perustuva Baby Jane kuvaa kahden naisen intohimoista rakkautta. Ennen kaikkea se on kuvaus siitä, mitä tuhoa hoitamattomat mielenterveysongelmat tekevät sairastuneelle ja tämän läheisille.

Lauantai iltapäivän sää.
Yle

Epävakaista ja huonoa ajokeliä

Ajokeli on tänään huono koko maassa Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntia lukuun ottamatta, varoittaa Ilmatieteen laitos. Ajokeliä heikentävät lumi- tai räntäsade, sään pakastuminen ja tienpintojen jäätyminen. Lauantaina etelässä ja lännessä pilvisyys vaihtelee, mutta joitakin lumikuuroja voi tulla, ennustaa Ylen meteorologi Seija Paasonen. Muualla on pilvistä ja lumisateista. Lue lisää säästä täältä.