Venezuelassa koulut ja työpaikat kiinni laajan sähkökatkon takia – varapresidentti syyttää äärioikeistoa

Venezuelassa on ollut epävaakata siitä asti, kun Maduro valittiin toukokuussa uudelle kaudelle presidentiksi vaaleissa.

Venezuela
Juan Guaido
Euroopan parlamentti ilmoitti jo tammikuussa, että se pitää Venezuelan parlamentin puhemiestä Juan Guaidóa Venezuelan väliaikaisena presidenttinä.Federico Parra / AFP

Venezuelassa koulut pysyvät kiinni ja työntekijät kotona jo toista vuorokautta kestäneen sähkökatkon takia, kertoo maan varapresidentti Delcy Rodriguez. Asiasta uutisoi muun muassa Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Rodriguez väitti Venezuelan valtion pyörittämän median Telesurin kautta, että maa on joutunut äärioikeistolaisen opposition sähköisen sabotaasin uhriksi. Rodriguezin mukaan tapahtuma on osa kieroutunutta suunnitelmaa, jolla halutaan syöstä presidentti Nicolas Maduro vallasta.

Venezuelan oppositiojohtaja Juan Guaido julistautui maan virkaatekeväksi presidentiksi tammikuussa, ja monet länsimaiset hallitukset ovat tunnustaneet hänet.

Rodriguezin mukaan myös Yhdysvalloilla oli tapahtuneessa jonkinlainen rooli, etenkin republikaanisenaattori Marco Rubion "mädillä käsillä".

Yhdysvallat on Guaidon kansainvälisesti tärkein tukija. Rubio on puhunut näkyvästi niiden puolesta, jotka yrittävät suistaa Maduron vallasta.

Rubio reagoi Rodriguezin kommentteihin sarkastisella tviitillä.

– Pahoittelut venezuelalaisille. Minun on täytynyt painaa väärää nappia "sähköinen hyökkäys" -sovelluksesta, jonka latasin Applesta. Minun mokani, hän kirjoittaa.

Maduron vastustajat haukkuivat lyttyyn väitteet, että katkoksen takana olisi hallituksen vastainen juoni.

Hugo Chavezin entinen öljyministeri Rafael Ramirez sanoi katkoksen taustalla olevan kunnossapidon laiminlyönti.

Maduron mielenosoituksen kohtalosta ei tietoa

Paikallisen median mukaan sähkökatko alkoi torstaina noin kello viiden aikaan iltapäivällä ja vaikutti lähes kaikkiin Venezuelan 23 osavaltiosta.

Katkon takia Venezuelaan saapuvat ja sieltä lähtevät lennot jouduttiin perumaan. Lisäksi maan pääkaupungin Caracasin metro suljettiin. Myös puhelin- ja internetyhteydet menivät poikki. Sähköt jäivät päälle vain muutamissa rakennuksissa, jotka saivat virtaa varageneraattoreista.

Sähkökatkon pelätään aiheuttava kuolemia, sillä esimerkiksi osaan sairaaloista ei ole saatu sähköjä.

Maduro on aikaisemmin kutsunut koolle "imperialismin vastaisia" marsseja lauantaiksi. Vielä on kuitenkin epäselvää, aiotaanko marsseja järjestää.