Juha Sipilä Ylellä: En jatka keskustan johdossa, jos vaalitulos on 14,1 – "Selvä asia, että tuommoisella tuloksella en ole Vantaalla"

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoi Ylen Ykkösaamussa, että jos kannatus on yhtä huono kuin Ylen tuoreessa kannatusmittauksesssa, hän ei aio olla ehdolla Vantaan puoluekokouksessa 2020.

Hallituksen kaatuminen
Juha Sipilä Ykkösaamussa 09.03.2019.
Kimmo Hiltunen / Yle

TV1:n Ykkösaamussa vieraillut ja "sote-partansa" ajanut keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä kertoi jättävänsä paikkansa keskustan johdossa, mikäli eduskuntavaalien kannatus ei nouse Ylen tämän viikon luvuista.

Ylen kannatusmittauksessa keskustan kannatus laski ja oli 14,1 prosenttia.

– Sehän on selvä asia, että tuommoisella tuloksella en ole Vantaalla ehdolla, Sipilä sanoi.

Keskusta pitää puoluekokouksensa Vantaalla vuonna 2020.

– Totta kai vaalitulos vaikuttaa siihen, katsonko, että minulla on oikeutta jatkaa puheenjohtajana. Äänestäjät ja puolueen kannattajat vaativat puheenjohtajalta tuloksia myös vaaleissa, Sipilä sanoi.

Perjantaina Sipilä nähtiin Hämeessa monissa vaalitilaisuuksissa. Hän ei ottanut kantaa siihen, jatkaisiko hän kuitenkin keskustan johtajana vielä vaalien jälkeen, vuoden 2020 puoluekokoukseen asti.

Sipilä: Sote-lait olivat perustuslain mukaisia – kyse tulkinnasta

Sipilän mukaan sote ei kaatunut perustuslakiin tai hallituksen esityksen puutteisiin vaan opposition vastustukseen.

Hänen mukaansa oppositio siirsi sotea kuin hankalaa putkiremonttia, joka siirtyessään vaikeutuu.

– Näin on oppositio halunnut tehdä koko kauden ajan. Tällä on ollut valtava vastustus.

Kun toimittaja Pirjo Auvinen kysyi Sipilältä, miksei eduskuntaan tuotu perustuslain mukaisia esityksiä, Sipilä mukaan kyse ei ollut perustuslain vastaisuudesta vaan perustuslain tulkinnasta.

– Valmistelun perusteella ne (sote-esitykset) ovat perustuslain mukaisia, Sipilä vastasi.

– Perustuslaki on koko ajan tulkintaa, Sipilä sanoi

Sipilä viittasi terveyspalvelujen yhtiöittämiseen, joka oli esillä 2016. Yhtiömalli valittiin osittain siksi, jotta notifikaatiota ei tarvittaisi. Kun yhtiömalli kaatui, notifiointi nousi taas esille.

– Maali liikkuu koko ajan. Parhaamme on tehty ja kuunneltu asiantuntijoita. Kyllä tämäkin olisi valmiiksi tullut, jos aikaa olisi vähän enemmän ollut.

Taloudelle "vakavat seuraukset"

Julkiselle taloudelle soten kaatumisella on Sipilän mukaan kalliit seuraukset. Soten valmisteluun on käytetty arviolta 200–300 miljoonaa euroa.

– Julkiselle taloudelle tämä merkitsee sitäkin, että kustannusten kasvun hillintä siirtyy eteenpäin.

Osa kunnista on jo yksityistänyt terveyskeskuksiaan yrityksille. Sipilä ennakoi, että kuntien ulkoistamiset yksityiselle sektorille jatkuvat.

– Kyllä tällä vakavat seuraukset on.

Eropäätös valvotutti

Mitä eiliseen yllätysratkaisuus eli pääministerin eronpyyntön tulee, Sipilä kertoi nukkuneensa viime yön tavallista levottomammin, mutta pitävänsä tekoa oikeana.

– Kieltämättä eilinen vielä valvotutti. En kadu. Pidän ratkaisua oikeana, pitää pystyä vetämään johtopäätöksiä. Olen hyvin sinut tuon ratkaisun kanssa, Sipilä kertoi.

Hän kertoi pitävänsä epäonnistumisena sitä, ettei sote-uudistusta saatu maaliin. Siltä osin presidentin eronpyynnön jälkeen Mäntyniemestä käveli Sipilän mukaan epäonnistunut pääministeri.

Vaalien läheisyys tai keskustan laskeneet kannatusluvut eivät Sipilän mukaan liity eron ajoitukseen.

– Ei mitenkään. Tämä on ollut johdonmukaista koko ajan, miten olen toiminut.

Sipilä on koko hallituskauden korostanut "tulos tai ulos" -periaatetta, eli jos riittävästi tuloksia ei synny, pääministerin pitää erota.

Ero tuli kuitenkin vaalikauden näkökulmasta viime hetkillä.

Eduskunnan vaalitauon alkuun olisi alkuperäisen aikataulun mukaan ollut yksi viikko aikaa.

Myös hallituskollegat, kokoomuksen ja sinisten ministerit Petteri Orpo ja Sampo Terho,ovat kertoneet, että eivät olisi samassa tilanteessa eronpyyntöä tehneet.

– Ei tässä pitäisi mitään yllättävää olla, eikä ajoitus riipu siitä, ovatko vaalit lähellä vai kaukana.

– Olisin toiminut ihan samalla tavalla, vaikka sote olisi kaatunut marraskuussa.

Keskusta piti torstai-iltana pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa tilannepalaverin, jossa keskusteltiin soten ja koko hallituksen jatkon tilanteesta.

Sipilän toisti eilisen viestinsä, että ratkaisu hallituksen erosta oli kuitenkin yksinomaan hänen eikä kokouksen kanta.

"Asiat rullaavat"

– Minä päätin, ja se on pääministerin päätös, Sipilä sanoi.

Muun muassa oppositiopuolue SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on arvostellut Sipilää siitä, että Suomen heinäkuussa alkavan EU-puheenjohtajuuskauden lähestyessä maassa ei ole poliittisesti vastuullista hallitusta.

Sipilä vakuutti, että Suomen asiat "rullaavat" hallituksen erosta huolimatta. Esimerkiksi Suomella on EU-puheenjohtajuusohjelma olemassa, ja Isis-taistelijoita koskeva asia valmistellaan kuten tähän saakka, eduskunta on päätöksentekokykyinen.

– Kansalaisten tai Antti Rinteen ei tarvitse olla huolissaan. Kyllä kaikki asiat hoidetaan yhtä vastuullisesti. Eduskunnalla on mandaatti toimia, Suomella on EU-puheenjohtajuusohjelma olemassa.

– Eli kyllä asiat rullaavat ja menevät eteenpäin nytkin, Sipilä vakuutteli

– Takaan, että nämä viedään vastuullisesti eteenpäin.