STM:n ylijohtaja: Mammuttimaisen sote-uudistuksen tekemiseen ei riitä yksi hallituskausi

Uudistus on mahdollista tehdä yhdellä kaudella, jos se koskee vain sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä, Varhila sanoo. 

sote-uudistus
Eduskunnan kyselytunti
Yle

Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila sanoo, että sote-uudistuksen valmistuminen seuraavalla hallituskaudella riippuu siitä, mitä soteuudistuksella tarkoitetaan.

Hänen mukaansa uudistus ei onnistu yhdessä hallituskaudessa, jos tavoitteena on saada mukaan monialaiset maakunnat isoine tehtäväkokonaisuuksineen ja uudenlainen valinnanvapaus.

– Se on kyllä niin iso potti, kakku, mammutti, elefantti, että se ei onnistu yhdessä hallituskaudessa, hän sanoo.

Varhilan mukaan uudistus on kuitenkin mahdollista saada aikaan yhdellä hallituskaudella, jos se koskee vain sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä.

Vaikka uudistusta ei tällä vaalikaudella saatu valmiiksi, on palveluita kehitetty. Varihilan mukaansa palveluista on tehty yhteensopivampia, eikä tämä työ valu hukkaan, vaikka rakenneuudistusta ei koskaan tulisikaan.

Myös tietojärjestelmiä on kehitetty. Varhila on huolissaan siitä, miten näiden järjestelmien kehittämistä voitaisiin viedä eteenpäin, vaikka sote kaatui. Varhilan mukaan valtiovarainministeriöön ollaan jo oltu yhteydessä siitä, miten ICT-järjestelmien kehittämisen rahoitusta voitaisiin jatkaa soten kaatumisesta huolimatta.

Sote- ja maakuntauudistusta valmistelleet organisaatiot on ajettava alas syyskuun loppuun mennessä. Varhilan mukaan organisaatioiden työntekijöiden osalta tämä tarkoittaa käytännössä sitä, ettei määräaikaisissa työsuhteissa olevien työntekijöiden työsuhteita todennäköisesti jatketa.

Varhila on ollut ministeriössä keskeisissä tehtävissä valmistelemassa soteuudistusta viime vaalikaudesta lähtien.

Lue lisää:

Sote-tulppa on johtanut sairaala- ja terveyskeskusrakennusten myymiseen – Kuntaliitto: "Se on parhaillaan käynnissä kiivaana"

Sote-uudistuksen pitkä kuolinkamppailu – näin viimeiset päivät etenivät