Soten projektijohtaja Päivi Nerg: 200 miljoonaa euroa valmistelurahaa ei mennyt hukkaan

Uudistus olisi pitänyt alusta pitäen tehdä pienempinä palasina. Uusi hallitus hyötyy valmistelutyöstä, kun nyt tunnistetaan realiteetit, alivaltiosihteeri Nerg arvioi.

sote-uudistus
Valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Päivi Nerg.
Valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Päivi Nerg.Jussi Nukari / Lehtikuva

Sote kaatui eilen perjantaina, mutta uudistuksen projektijohtaja, valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Päivi Nerg sanoo pitävänsä huolen siitä, ettei sote kaadu ovet paukkuen. Hän puhuu soten hallitusta alasajosta.

– Olemme veronmaksajille velkaa sen, että kerätään kaikki tieto, ei hävitetä mitään. Kukaan ei sulje ovia äkkipikaistuksissaan ja sano, että se oli tässä, Nerg sanoo.

Hänen mukaansa tulee analysoida ja säilyttää kaikki hyvät asiat, mutta myös ne riskikohdat, jotka valmistelussa tunnistettiin. Uuden hallituksen ei enää tarvitsisi kompastella samoissa asioissa.

Hyödyt lainsäädännössä

– Noin 200 miljoonaa euroa on käytetty valmisteluun, toimeenpanoon ja lainsäädännön tekemiseen. Raha ei mennyt hukkaan. Pystymme sieltä erittäin hyvin dokumentoimaan ja hyödyntämään kaiken sen hyvän työn, mikä on tehty tulevan sote-mallin ja rakenteitten hyödyksi.

Nerg sanoo, että hyödyt ovat jo lainsäädäntöpuolella – nyt on viisi perustuslakivaliokunnan lausuntoa ja jo paljon lainsäädäntötyötä tehtynä.

– Tunnistamme, mikä se kapea väylä on, missä seuraavankin hallituksen realiteettien täytyy olla.

Joidenkin työt loppuvat

Jotta hyödyt konkreettisesti jäisivät talteen, maakuntien valmistelijoille lähtevät ensi viikolla ohjeet, kuinka hallittu alasajo oikein tehdään. Mukana seuraavat muun muassa talousohjeet: mikä valmistelu voi jatkua, mikä ei.

Alasajovaihe kestää syyskuun loppuun. Silloin loppuvat myös soteen liittyneet työtehtävät viimeistään. Nerg lohduttaa, että osalla valmistelijoita oma vanha työ jatkuu, osaa valmistelusta saatetaan vapaaehtoisesti jatkaakin. On kuitenkin kymmenien ihmisten joukko määräaikaisia, joilta työ lähtee alta. Kaikkiaan kunnissa valmistelutöissä oli noin 750 ihmistä ja valtakunnallisesti yhteensä noin tuhat.

Sote-projektin opiksi Nerg sanoo sen, että näin iso uudistus ei ole yhden hallituskauden tehtävissä.

– Olisi pitänyt ajatella jo alusta lähtien, että tehdään palasina. Tehdään parlamentaarisesti ja lähdetään viemään sitä varmistaen, että jotain edes valmistuisi. Nyt kaatui kokonaisuus, ja isoin oppi on, että josko tehtäisiin vähän toisella tavalla.

Nyt elämä jatkuu kuten ennenkin.

– Sairaanhoitopiirit ja kunnat ovat nyt vastuussa sekä erikoissairaanhoidon, perusterveydenhoidon että sosiaalipalvelujen kehittämisestä. He voivat lähteä tekemään ihan niin kuin he itse näkevät, Nerg sanoo.

Lue myös:

Analyysi: Tervetuloa tänään vaaliteltoille, joilla pestään pikavauhtia kädet sotesta

Sote-uudistuksen pitkä kuolinkamppailu – näin viimeiset päivät etenivät