1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ebola

Kongossa hyökättiin ebolaklinikkaa vastaan – maan historian pahimman tautiepidemian hoitaminen hankaloituu entisestään

Ihmisten epäluulo viranomaisia kohtaan saa sairastuneet piilottelemaan kotona.

Nainen pesi käsiään välttääkseen ebolatartunnan. Kuva on otettu Kongon luoteisosassa Mbandakassa viime vuoden toukokuussa. Tuolloin aluetta vaivasi ebola. Kuva: EPA

Kongon demokraattisessa tasavallassa on meneillään maan historian pahin ebolaepidemia. Viime elokuussa alkanut epidemia on tähän mennessä vaatinut jo noin 580 ihmisen hengen.

Ebolan hoitoa hankaloittavat kuitenkin iskut hoitokeskuksia vastaan.

Lauantaina yksi ihminen sai surmansa, kun aseistetut miehet hyökkäsivät Butembon hoitokeskukseen Kongon itäosassa. Keskus oli avattu uudelleen alle viikko sitten.

Maaliskuun alussa Lääkärit ilman rajoja -järjestö (MSF) joutui keskeyttämään toimintansa Butembon hoitokeskuksessa, kun siellä sytytettiin tulipalo. Pari päivää aiemmin oli hyökätty toista keskusta vastaan Katwassa. Tuolloin henkensä menetti yksi ihminen.

Butembon pormestari syyttä iskusta "terroristeja", jotka haluavat tappaa sairaita.

MSF:n mukaan paikallisten ihmisten epäluulo hoitoa ja viranomaisia vastaan on kasvanut yhä suuremmaksi, mikä vaikeuttaa epidemian hillitsemistä. Hoitoon ei uskalleta hakeutua, koska viranomaiset käyttävät kovia otteita ja esimerkiksi seuraavat hoitoon hakeutumista.

MSF:n mukaan jännitteet alueella ovat kasvaneet, koska konfliktista kärsivällä alueella rahaa on suunnattu vain ebolan hoitoon. Asiaa ei auta, että Kongon vaaleja siirrettiin ebolan takia vuoden vaihteessa. Presidentti Joseph Kabila perusteli tuolloin, että ebola tarttuu äänestyskoneiden kautta. Tämä lisäsi epäilyjä siitä, että ebola on vain poliittinen ase.

Lisäksi alueella toimii useita erilaisia aseistettuja ryhmiä.

Tapauksia jo yli 900

Kongon viranomaisten mukaan ebolatapauksia on jo yli 900.

MSF:n mukaan meneillään on Kongon pahin ja historian toiseksi pahin ebolaepidemia. Pahin oli Länsi-Afrikassa vuosina 2014–2016. Guineasta alkanut epidemia tappoi yli 10 000 ihmistä.

Ebola on viruksen aiheuttama verenvuotokuume. Tauti on usein kuolemaksi.

Kongon edellinen ebolaepidemia oli julistettu loppuneeksi vain hieman ennen uuden alkamista.

Lue lisää:

Ebolaa nitistetään Kongossa nyt myös rokotteilla – Eristyksistä karkaavat potilaat pahin uhka

Päivitetty 20.00 tuoreemmilla uhriluvuilla.