Ministeri Saarikko soimaa terveysjättejä "haudoilla tanssimisesta" – myös Orpo kehottaa yrityksiä hillitsemään puheitaan

Pihlajalinnan, Mehiläisen ja Terveystalon toimitusjohtajat vaativat eilen kuntien sote-palveluiden ulkoistamista rajoittavan lain kumoamista.

sote-uudistus
Annika Saarikko
Perhe-ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) mielestä terveysjätit pyrkivät edistämään liiketoimintaansa kuntien taloudellisella ahdingolla.Kare Lehtonen/Yle

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) syyttää terveysjättejä malttamattomuudesta sekä huonosta yhteiskunnallisen ilmapiirin lukutaidosta ja tilannetajusta.

Pihlajalinnan, Mehiläisen ja Terveystalon toimitusjohtajat vaativat lauantaina (siirryt toiseen palveluun) kuntien sote-palveluiden ulkoistamista rajoittavan lain kumoamista.

Saarikko sanoo tiedotteessaan, että hänen tekisi mieli kutsua vaatimusta haudoilla tanssimiseksi. Hänen mukaansa yksityiset terveysjätit pyrkivät edistämään omaa liiketoimintaansa esimerkiksi kuntien taloudellisella ahdingolla.

Saarikko paheksuu sitä, että vaatimus esitettiin vain päivä sen jälkeen, kun maan hallitus totesi sote- ja maakuntauudistuksen tulleen tiensä päähän tällä eduskuntakaudella.

– Terveysjättien malttamattomuus rientää vaatimaan lisää bisnesmahdollisuuksia itselleen osoittaa niiltä käsittämättömän huonoa yhteiskunnallisen ilmapiirin lukutaitoa ja tilannetajua.

– Tekisi mieli sanoa tuota haudoilla tanssimiseksi - valmistellun sote-mallin kuoppa kun hädin tuskin on vasta lapioitu umpeen.

Saarikko: Rajoituslaki pidettävä voimassa

Saarikko sanoo, että rajoituslain purkamista vaatineilla yrityksillä olisi syytä tarkistaa yhteiskunnalliset kuiskaajansa.

Hänen mielestään sote-palveluiden rajoituslaki kannattaa pitää voimassa niin kauan, kunnes sosiaali- ja terveydenhuollon uusi järjestämistapa on linjattu.

– Tämä tarkoittaa pienempää markkinarakoa yrityksille, mutta mahdollistaa sosiaali- ja terveyspalvelujen kestävyyden myös harmaantuneessa Suomessa.

Saarikko muistuttaa, että voimassa oleva rajoituslaki ei estä ulkoistuksia kokonaan. Lisäksi palveluseteleitä saa yhä käyttää palveluiden monituottajuuden tueksi.

Orpolta tukea Saarikolle

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kommentoi terveysjättien vaatimuksia viestipalvelu Twitterissä.

Myös Orpon mukaan sote-ulkoistuksia rajoittava laki on ehdottomasti pidettävä voimassa siihen asti kunnes koko maahan on saatu kestävät linjaukset tulevaan.

– Terveysjättien on nyt hillittävä puheitaan, kirjoittaa Orpo.

Laki on voimassa vuoden 2022 loppuun. Sen kumoaminen vaatisi hallituksen esityksen eduskunnalle.

Lailla pyritään estämään se, etteivät kuntien solmimat sopimukset sido tulevien palvelujen järjestäjien käsiä kun ne ottavat vastuulleen sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisen.

Terveysalan yritykset katsovat, että rajoituksille ei ole enää perusteita kun hallituksen maakuntamalli palvelujen järjestämiseksi kaatui.

Juttua täydennetty valtiovarainministeri Petteri Orpo komenteilla klo 11.26.

Lue myös:

Maakuntien sote-muutosjohtajilta kylmää kyytiä hallitukselle: "Poliittinen jääräpäisyys kaatoi soten, jonka me olimme valmiina toimeenpanemaan"

Juha Sipilä: "Kyllä tämä sote oli tässä – nyt lähtee parta"

Sote-uudistuksen pitkä kuolinkamppailu – näin viimeiset päivät etenivät

Terveysyritykset soten kaatumisesta: Seuraava uudistus pienemmissä paloissa, kiitos

Apua, hallitus kaatui, sote kaatui! Vaikuttaako se minun elämääni? Kokosimme vastaukset kahdeksaan kysymykseen

Tässä on 6 syytä, miksi sote kaatui ja hallitus erosi: "Billnäsin tuolia ei rakenneta Ikean jakkarasta"

Soten kaatuminen ei yllättänyt, mutta epävarmuutta se tuo: "2020-luvulla on iso joukko kuntia, jotka joutuvat mahdottomaan tilanteeseen"