1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaatuiko sote aikapulaan vai perustuslakiongelmiin? Kiuru: Sotevaliokunta julkistaa torstain asiantuntijalausunnot

Sotevaliokunnan puheenjohtajan mielestä enää ei tarvitse todistella, että sote-uudistus kompastui omaan mahdottomuuteensa.

sote-uudistus
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sdp)  vastasi toimittajien kysymyksiin eduskunnassa 8. maaliskuuta
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sdp) vastasi toimittajien kysymyksiin eduskunnassa 8. maaliskuutaMesut Turan / Lehtikuva

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan torstaina saamat asiantuntijalausunnot tulevat erittäin todennäköisesti julkisiksi tiistaina. Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) kertoo STT:lle, että hän suosittelee lausuntojen julkistamista tiistaiaamun kokouksessa.

Valiokunnan linjaa Kiuru kuvailee avoimeksi, ja siksi hän uskoo myös torstaisten lausuntojen tulevan julki heti kokouksen päätyttyä.

Muun muassa Tampereen yliopiston julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen vaati Twitterissä lausuntoja julkisiksi sen jälkeen, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi Ylen Ykkösaamussa sote-uudistuksen kaatuneen aikapulaan ja eduskunnan hidasteluun.

Kiurun mukaan torstaiset asiakirjat puhuvat sen puolesta, että sote-uudistus kaatui perustuslaillisiin ongelmiin.

"Opettavaista luettavaa"

Kiuru kuvailee torstain lausuntoja "opettavaiseksi luettavaksi" ja sanoo niiden osoittavan, että hidastelusta syytetty eduskunta on todella ollut "puun ja kuoren välissä" sote-uudistuksen edetessä.

– Lausunnot auttavat keskustelemaan sote-uudistuksen tosiasiallisista ongelmista, hän toteaa.

Myös Kiurua itseään on syytetty hidastelusta sote-prosessin aikana. Hän huomauttaa, että hallitus itse ei onnistunut korjaamaan perustuslaillisia ongelmia omasta uudistuksestaan.

– Enää ei ole tarvetta todistaa, että sote-uudistus kaatui omaan mahdottomuuteensa ja peli olisi pitänyt viheltää poikki jo paljon aiemmin.

Valiokuntien asiakirjat tulevat julkisiksi, kun valiokuntakäsittely päättyy ja valiokunnan lausunto tai mietintö on valmis. Kiurun mukaan asiakirjat julkistetaan myös istuntokauden päätyttyä.

Nyt kyseessä ei ole kumpikaan tilanne, joten asiantuntijalausuntojen julkistamisesta on päätettävä erikseen. Käsittely keskeytyi, koska puhemiesneuvosto päätti perjantaina, ettei sote- ja maakuntauudistuksia ole enää edellytyksiä käsitellä.

Lue lisää:

Ministeri Saarikko soimaa terveysjättejä "haudoilla tanssimisesta" – myös Orpo kehottaa yrityksiä hillitsemään puheitaan

Nyt lähti sote-pallo hallituksen jalasta – Kaikkonen: Sellainen pöhinä, että luvut on paremmat kuin Ylen kannatusmittauksessa

Maakuntien sote-muutosjohtajilta kylmää kyytiä hallitukselle: "Poliittinen jääräpäisyys kaatoi soten, jonka me olimme valmiina toimeenpanemaan" Juha Sipilä Ylellä: En jatka keskustan johdossa, jos vaalitulos on 14,1 – "Selvä asia, että tuommoisella tuloksella en ole Vantaalla"

Lue seuraavaksi