1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Etiopia

Hurjasti kasvanut Ethiopian Airlines on ollut maan kansallinen ylpeys – turma uhkaa sen mainetta

Ethiopian Airlines on Afrikan lentojättejä. Se on tärkeä omistajamaansa taloudelle.

Ethiopian Airlinesin johtaja Tewolde GebreMariam tutki vasta toimitettua Boeing 737-8 MAX -konetta viime kesänä. Kone oli tuolloin juuri toimitettu Ethiopian Airlinesille. Samantyyppinen kone syöksyi maahan sunnuntaina. Kuva: EPA

– Hirveä isku Etiopialle ja etiopialaisille. Ethiopian Airlines on tämän maan ylpeys. Se on myös erittäin merkittävä tulonlähde.

Näin Suomen Etiopian-suurlähettiläs Helena Airaksinen kuvaa sunnuntain tuhoisan lentoturman merkitystä Etiopian taloudelle.

Ethiopian Airlinesilla on maine turvallisena ja hyvin hoidettuna lentoyhtiönä. Sen edellinen vakava turma sattui vuonna 2010. Tuolloin 90 ihmistä kuoli koneen syöksyttyä mereen.

– Sitä on pidetty hyvin turvallisena yhtiönä, joten tämä on monelle varmaan iso šokki, Airaksinen arvioi Ylelle puhelimitse.

– Jos ihmiset ryhtyvät ajattelemaan, että Ethiopian Airlinesilla ei voi enää lentää, se on yhtiölle iso ongelma.

Sunnuntaina epäiltiin, että hiljattain käyttöön otetussa Boeing 737-8 MAX -koneessa olisi ollut tekninen vika.

Kovan kasvun yhtiö

Vuonna 1945 perustettu, valtion omistama Ethiopian Airlines on yksi Afrikan suurimmista lentoyhtiöistä. Se lentää noin 120 kansainväliseen kohteeseen.

Ethiopian Airlines on viime vuosina laajentanut toimintaansa voimakkaasti. Yhtiön kertomat luvut valottavat kasvua hyvin:

  • Vuonna 2007 yhtiö lennätti noin 2,5 miljoonaa asiakasta. Viime kaudella matkustajia oli jo 10,6 miljoonaa.
  • Vuonna 2007 yhtiöllä oli 35 konetta, nyt 108.
  • Vuonna 2007 työntekijöitä oli noin 5 000, nyt noin 13 000.

Tilikaudella 2017–18 yhtiön liikevaihto oli 3,7 miljardia dollaria (siirryt toiseen palveluun) ja nettotulos 233 miljoonaa. Liikevaihto kasvoi edellisestä kaudesta 43 prosenttia.

Ylittänyt omatkin odotuksensa

Omien sanojensa mukaan yhtiö on kasvanut 25 prosenttia vuosittain viimeiset seitsemän vuotta. Yhtiö avasi juuri reitin Moskovaan, ja tammikuussa Addis Abebassa avattiin uusi terminaali. Kentän kapasiteetti yli tuplaantui 22 miljoonaan matkustajaan.

Kasvu on ollut niin huimaa, että Ethiopian Airlines on ylittänyt omatkin odotuksensa. Sen tavoitteena oli kasvattaa laivastonsa koko 120 koneeseen vuoteen 2025 mennessä.

Koska koneita on jo yli sata, tavoite nostettiin viime vuonna (siirryt toiseen palveluun) 150 koneeseen. Tulevaisuuden tavoitteissa on laajentuminen myös esimerkiksi perustamalla lentoyhtiö Mosambikiin.

Kasvu on tärkeää paitsi yhtiölle ja Etiopialle, myös laajemmin Afrikan koko mantereelle. Talous kaipaa kulkuyhteyksiä.

Yksityistäminen suunnitelmissa

Ethiopian Airlinesin kasvua on osaltaan taannut valtion omistus.

Runsaan 108 miljoonan asukkaan Etiopian talous on kasvanut noin kymmenen prosentin vuosivauhtia viimeiset kymmenen vuotta, mutta maahan kaivattaisiin kipeästi ulkomaista valuuttaa. Tässäkin projektissa Ethiopian Airlines on avainasemassa.

Etiopian viime vuonna valittu pääministeri Abiy Ahmed on suunnitellut yhtiön yksityistämistä (siirryt toiseen palveluun), mutta suurlähettiläs Airaksisen mukaan projekti ei ole toistaiseksi edennyt kovin pitkälle.

Lue lisää Etiopiasta:

"Afrikan Pohjois-Korea" ei avautunutkaan, vaikka Eritrea ja Etiopia tekivät rauhan – "Kuin asuisi saarella, elämässä on niin monia rajoitteita"

Yle tapasi Afrikan uudet kiinalaiset omistajat – "Etiopiasta voi tulla maailman tehdas"

Tuleeko uusin superruoka Afrikasta? Etiopialainen perinnevilja on vehnää välttävän unelma – ja se patentoitiin jo Euroopassa

Voit keskustella aiheesta kello 21 asti.

Korjattu 14. maaliskuuta 10.48 kuvateksti: Kuvassa ei ollut kone, joka putosi Etiopiassa sunnuntaina, vaan samantyyppinen kone.