1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomen eduskunta

Eduskunta aloittaa loppurutistuksensa ennen vaalitaukoa – valiokunnat penkovat vielä soten raunioita

Soten kaatumisen jälkeen eduskunnan hoidettavana on vielä toinen eronneen hallituksen jättihanke, tiedustelulait.

Vaikka hallitus kaatui, on istuvalla eduskunnalla silti vielä runsaasti työtä edessään. Puolueet kokoontuvat tiistaina keskustan Antti Kaikkosen johdolla pohtimaan loppukauden työjärjestystä. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Eduskunta aloittaa tänään viimeisen istuntoviikkonsa, ilman hallitusta.

Sipilän hallituksen perjantainen ero muutti eduskunnan viimeisen viikon työsuunnitelmaa. Uusia poliittisia aloitteita ei enää tehdä, sillä toimitusministeristö hoitaa vain juoksevia asioita eikä toteuta hallitusohjelmaa.

Tiistaina puolueet kokoontuvat keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen kutsusta miettimään, mitkä asiat olisi syytä saada hoidettua ennen vaaleja.

Sote-uudistuksen kaaduttua eduskunnassa keskitytään muihin lakeihin. Eronneen hallituksen toinen jättihanke, tiedustelulait, hyväksyttäneen eduskunnassa tällä viikolla.

Muitakin lakeja ehditään vielä vahvistaa ennen kuin eduskunta jää vaalitauolle. Kesken ovat vielä esimerkiksi vammaispalvelulaki, hallintarekisteri ja kansanedustajien sopeutumiseläkkeitä säätelevä laki.

Oikeuskanslerin odotetaan ratkaisevan, mitä nimityksiä toimitusministeristö voi tehdä. Se ei voi hoitaa ylimpiä poliittisia virkanimityksiä, jotka kuuluvat valtioneuvostolle.

Valiokunnat saattavat vielä palata kaatuneen sote-uudistuksen raunioille. Sosiaali- ja terveysvaliokunta julkistanee asiantuntijalausunnot, jotka paljastavat esityksen olleen perustuslain vastainen. Myös perustuslakivaliokunnassa on haluja tehdä yhteenvetoa maakuntien tehtäviä säätelevien lakiesitysten ongelmista.

Lue lisää:

Kaatuiko sote aikapulaan vai perustuslakiongelmiin? Kiuru: Sotevaliokunta julkistaa torstain asiantuntijalausunnot

Sote-uudistuksen pitkä kuolinkamppailu – näin viimeiset päivät etenivät