Tänään alkaa brexitin kohtalonviikko – 5 vastausta polttavimpiin kysymyksiin brittiparlamentin äänestysten sarjasta

Brittiparlamentti äänestää EU-erosopimuksesta uudelleen tiistaina.

Brexit
Uutta kansanääestystä kannattavan kampanjan teippauksin varustetu pakettiauto parlamenttitalon edustalla Lontooossa.
Uutta kansanääestystä kannattavan kampanjan teippauksin varustetu pakettiauto parlamenttitalon edustalla Lontooossa.Tolga Akmen / AFP

1. Mistä Britanniassa äänestetään?

LontooBritannian parlamentin alahuone eli kansanedustajat urakoivat tällä viikolla brexit-äänestyksiä.

Tiistaina äänestetään siitä, hyväksytäänkö pääministeri Theresa Mayn EU-erosopimus.

Jos se jälleen hylätään, kysytään kansanedustajilta keskiviikkona haluavatko he erota EU:sta ilman sopimusta. Jos vastaus on ei, kysytään torstaina vielä sitä haetaanko brexitille jatkoaikaa ja jos, minkä verran.

2. Kuinka äänestyksissä käy?

Näyttää pahasti siltä, että pääministeri May sopimuksineen saa jälleen parlamentissa takkiinsa. Britannian EU-neuvotteluissa ei ole saatu uusia selkeitä avauksia tai myönnytyksiä.

Varmaa sopimuksen tyrmääminen ei ole. Osa kovan linjan EU-eromielisistä voi jo pelätä Britannian EU-eron peruuntuvan kokonaan, jos he eivät nyt asetu pääministerin taakse.

Arvostettu CER-tutkimuskeskuksen johtaja Charles Grant antoi lauantaina Theresa Mayn sopimuksen läpimenolle 20 prosentin mahdollisuuden.

Lue, miten brittiparlamentissa äänestetään: Suomalaisin silmin brittiparlamentti on täynnä teatteria – Lue kummien käytäntöjen taustat

3. Mikä Mayn sopimuksessa kiikastaa?

Kovan linjan brexiteerit katsovat, että Britannia voi jämähtää sopimuksen vuoksi pysyvästi osaksi EU:n tulliliittoa. Sopimuksen mukaan näin käy jos Britannia ja unioni eivät saa vapaakauppasopimusta aikaiseksi.

Tämän niin kutsutun vakuusjärjestelyn avulla halutaan estää rajavalvonta Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan rajalla.

Vakuusjärjestely ei ole ainoa kivi kengässä. Toisaalta on kyse myös siitä, ettei mikään toteuttavissa oleva EU-eron tapa vastaa niitä pilvilinnoja, joita EU-erokampanja brexitistä loi.

Video perkaa Brexitin juuret, kuinka britit päätyivät EU-eron kannalle
Video kertoo miten britit päätyivät kansanäänestykseen, joka erottaa heidät Euroopan unionista. Erotarinassa on selkeitä käännekohtia.

4. Kuinka todennäköistä on sopimukseton ero?

Jos parlamentti hylkää Theresa Mayn sopimuksen tiistaina näyttää todennäköiseltä, että se estää sopimuksettoman eron keskiviikkona. Parlamentti näyttäisi jo aiempien äänestysten perusteella tukevan sopimuksettoman eron torppaamista.

Sopimuksetonta eroa maaliskuun 29. päivänä ei kuitenkaan voi lukea pois laskuista. Esimerkiksi ITV-televisiokanavan poliittinen päätöimittaja Robert Peston piti hiljattain sopimuksetonta eroa kaikkein todennäköisimpänä vaihtoehtona.

Jos Theresa Mayn sopimus hyväksytään alkaa 29. päivän jälkeen kahden vuoden siirtymäaika, jonka kuluessa järjestelyt EU:n kanssa eivät muutu oleellisesti.

5. Onko brexitin peruuntuminen mahdollista?

Uusi kansanäänestys näyttää nyt poliittisesti mahdolliselta vaihtoehdolta toisin kuin muutama kuukausi sitten. Hienoinen enemmistö briteistä on tätä nykyä EU-jäsenyyden kannalla mielipidemittausten keskiarvon perusteella.

Se löytyisikö uudelle äänestykselle parlamentin enemmistön tuki on kuitenkin kokonaan toinen kysymys.

CER-tutkimuslaitoksen Charles Grant antaa uudelle kansanäänestykselle 20 prosentin mahdollisuuden. Hän ei uskalla antaa millekään vaihtoehdolle yli 50 prosentin mahdollisuutta. “Käytännössä emme siis tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu”, totesi Grant twitterissä

Todennäköisimpänä Grant pitää sitä, että Britannia eroaa, mutta päätyy lopulta läheisimpiin suhteisiin EU:n kanssa kuin mitä Theresa May ajaa.

Mitä arvelet, saadaanko brexitiin selvyys tällä viikolla? Eroaako Britannia EU:sta maaliskuun 29. päivään mennessä? Voit keskustella aiheesta alla kello 21:een saakka.

Lue myös:

Keltaliivit, brexit ja Trump ovat vasta alkua, väittävät huippututkijat – "Nykypoliitikot eivät saa meitä ulos umpikujasta"

Uusi kansanäänestys Britannian EU-erosta? Näin britit voisivat päätyä äänestämään uudelleen

Hullunkurinen perhe brexit-pelin äärellä: Nämä toraisat poliitikot puuhailevat Britannian EU-eroa

Miksei brexitiä voida perua? Miten se vaikuttaa Britanniaan lähteviin opiskelijoihin? Ylen EU-kirjeenvaihtaja vastasi 25 lukijakysymykseen brexitistä