Oikeus vapautti Kim Jong-unin velipuolen salamurhasta syytetyn naisen

Salamurhasta syytetyt naiset ovat sanoneet tulleensa huijatuksi.

Pohjois-Korea
Siti Aisyah sekä poliiseja.
Indonesialaista Siti Aisyahia vietiin oikeussaliin huhtikuussa.Fazry Ismail / EPA

Malesialaistuomioistuin on vapauttanut indonesialaisen naisen, jota on syytetty Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin velipuolen salamurhasta.

Syyttäjät vetivät naisen murhasyytteet pois. Indonesialaista Siti Aisyahia on syytetty vietnamilaisen Doan Thi Huongin rinnalla siitä, että olisivat murhanneet Kim Jong-namin VX-hermokaasulla Kuala Lumpurin lentoasemalla vuoden 2017 helmikuussa.

Noin 20-vuotiaat naiset ovat vakuuttaneet tulleensa huijatuiksi salamurhan toteuttamiseen. Syytetyt levittivät Kim Jong-Namin kasvoille kuolettavaa hermomyrkkyä.

Naiset sanoivat pidätyksensä jälkeen, että myrkyn heille antaneet ihmiset uskottelivat kyseessä olevan tv-ohjelman pila. Naisten asianajajien mukaan naiset ovat joutuneet sijaiskärsijöiksi, sillä viranomaiset eivät ole saaneet kiinni oikeita tappajia.

Murhasta on syytetty myös neljää pohjoiskorealaista, jotka pakenivat Malesiasta pian murhan jälkeen. Syyttäjä Muhammad Iskandar Ahmad ei kertonut syytä, miksi indonesialaisen naisen syytteistä luovuttiin.

Syyttäjän mukaan nainen on vapaa lähtemään maasta.Indonesian Malesian-suurlähettilään Rusdi Kiranan mukaan Siti Aisyah pyritään lennättämään Indonesiaan jo tänään tai mahdollisimman pian.

Aisyahin vapauttaminen oli yllätys, sillä vuoden 2017 lokakuussa alkaneen oikeudenkäynnin oli tarkoitus jatkua maanantaina.

– Olen onnellinen. En tiennyt, että tämä tapahtuu. En odottanut tätä, Aisyah sanoi.

Oikeudessa on ollut tarkoitus kuulla maanantaina Huongia.