Kemin velka kipusi yli haamurajan – lainaa on jo yli sata miljoonaa euroa

Lainamäärää nostattaa käyttötalouden paikkaamiseen otettujen lyhyiden vippien määrä. Pitkiä velkoja on onnistuttu lyhentämään.

Kemi
Kemin kaupunki kuvattuna jäältä käsin.
Lyhytaikaiset velat ovat nostaneet Kemin lainakannan yli sadan miljoonan haamurajan.Risto Koskinen / Yle

Kemin kaupungin velkamäärä nousi helmikuun lopussa yli sataan miljoonaan euroon. Haamurajan ylittyminen johtui ennen kaikkea lyhytaikaisen velan lisääntymisestä.

Kaupungilla on lyhytaikaista lainaa yli 31 miljoonaa, mikä on kaksi kertaa niin paljon kuin vuosi sitten. Sen sijaan pitkäaikaisen lainan määrä on hieman laskenut viime helmikuusta. Pitkäaikaista lainaa on noin 70 miljoonaa euroa.

Lyhytaikaisen lainan määrää ovat nostattaneet muun muassa pitkäaikaisen kertalyhenteisen lainan maksaminen pois lyhytaikaisella lainalla sekä matkailuyhtiön lainoittaminen. Kaupunginjohtaja Tero Nissisen mukaan lainaa on jouduttu kuitenkin ottamaan myös käyttötalouden paikkailuun.

– Silloin, kun kouluverkkokeskustelua käytiin puolisentoista vuotta sitten kiivaimmillaan, niin taisin sanoa varoituksen sanoja minäkin, että haamuraja rupeaa häämöttämään. Sen jälkeen on tullut uimahallia ja muuta, ja kouluratkaisussa otettiin aikalisä, joten kyllä se tosiasia on se, että meidän lainakanta tulevaan näkymään on päässyt kohoamaan useamman miljoonan liian korkeaksi, toteaa Tero Nissinen.

– Tämä on totuus ja on syytä pysähtyä asian äärellä, Nissinen lisää.

Tilanne oli jo parempi

Kemin velkamäärä saatiin jo näkyvään laskuun 2010-luvun alussa. Alimmillaan velkaa oli alle 3600 euroa asukasta kohti. Sittemmin käyrä kääntyi toiseen suuntaan. Toissavuonna velkamäärä saatiin jälleen laskemaan.

Helmikuussa 2019 Kemin velkamäärä asukasta kohti laskettuna oli pyöristettynä 4815 euroa. Kuntien keskiarvo vuoden 2017 lopussa oli 2933 euroa asukasta kohti.

Kemin lainamäärä ei kuitenkaan ole lähelläkään Suomen velkaisimpia kuntia. Pohjoisessa toinen taantuva teollisuuskaupunki Raahe on velkaantunut Kemiä enemmän. Asukasta kohti laskettu velkamäärä on Raahessa lähes 1000 euroa korkeampi kuin Kemissä.

Suomen velkaisimman kunnan titteliä pitävällä Reisjärvellä lainaa on asukasta kohti laskettuna yli 10 000 euroa.