Hyppää sisältöön

Viranomaiset tekevät yllätystarkastuksia Tunturi-Lapin matkailuyrityksiin

Tarkastusten tarkoituksena on tehdä tunnetuksi tilaajavastuulakia ja valvoa, että alueen yritykset noudattavat sitä.

Tarkastusten kohteena on muun muassa ohjelmapalveluyrityksiä. Monet niistä tarjoavat koiravaljakkoajeluja. Kuva: Oy Snow Games Ltd

Viranomaiset tekevät yllätystarkastuksia matkailuyrityksiin Kittilässä ja Kolarissa tällä viikolla. Etelä-Suomen aluehallintoviraston tekemiä tarkastuksia on pääasiassa ravintoloissa sekä majoitus- ja ohjelmapalveluyrityksissä.

Tarkastusten tarkoituksena on tehdä tunnetuksi tilaajavastuulakia ja valvoa, että alueen yritykset noudattavat sitä. Tilaajavastuulaki koskee tilanteita, joissa yritys käyttää ulkopuolista työvoimaa, joko vuokratyöntekijöitä tai alihankintaa.

Lailla pyritään vähentämään harmaata taloutta. Tilaajavastuulain mukaisiin selvityksiin kuuluvat esimerkiksi selvitys verojen maksusta, työntekijöiden eläkevakuutusmaksujen maksamisesta sekä sovellettavista työehdoista ja työterveyshuollon järjestämisestä.

Laiminlyönneistä voi seurata yritykselle laiminlyöntimaksuja.

– Tarkastukset eivät ole pelkästään maksuja ja velvoitteita, vaan myös ohjausta, neuvontaa ja vuorovaikutusta vastuullisen yritystoiminnan edistämiseksi, korostaa tilaajavastuutarkastaja Taru Rikula Etelä-Suomen aluehallintovirastosta tiedotteessa.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue vastaa tilaajavastuulain valvonnasta koko Suomessa.

.
.