Hyppää sisältöön

Tuttu kierre jatkuu: Eläkeläismiehet saavat hiv-tartuntoja venäläisestä rajakaupungista

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä on todettu viime vuosina useita hiv-tartuntoja, jotka ovat peräisin lähinaapurista Venäjältä.

Varsinkin iäkkäämmille suomalaismiehille on alettu opettaa kondomin käyttöä ja käsittelyä, koska HIV-tartunnat eivät osoita vähenemisen merkkejä. Kuva: EPA

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä todettiin vuonna 2018 seitsemän uutta hiv-tapausta.

Tartunnan saaneista miehiä oli kuusi. Yhtä henkilöä lukuun ottamatta kaikki olivat Suomen kansalaisia. Tartunnan saaneiden kantasuomalaisten miesten keski-ikä oli 70 vuotta ja hiv-tartunta oli peräisin Venäjän Svetogorskista.

Viime vuosina tutuksi käynyttä trendiä, jossa nimenomaan iäkkäämpi mies saa hiv:n Venäjältä, ei ole monista yrityksistä huolimatta saatu vielä katkeamaan.

Etelä-Karjalassa ihmisiä on patistettu opettelemaan käyttämään oikeankokoista kondomia. Toisaalta ihmisiä on valistettu testauttamaan itsensä ajoissa, jotta hiv ei ehtisi edetä aids-vaiheeseen.

Merkittävä ongelma on yhä häveliäisyys. Testeihin saatetaan jättää menemättä esimerkiksi siksi, että pienen paikkakunnan terveyasemalla on vastassa tuttu hoitaja.

Eksoten viime vuoden tartuntatautiraportista käy hiv-tapausten lukumäärän lisäksi ilmi, että sukupuoliklamydioita on löytynyt aiempia vuosia enemmän. Tapauksista 61 prosenttia oli naisilla. Naisten tapauksista 88 prosenttia oli 15–25 -vuotiaiden nuorten ikäryhmässä.