Lapin kunnat jatkavat erilaisin lähtökohdin soten kaaduttua

Länsi-Pohjassa ehdittiin jo tehdä oma soteratkaisu. Myös Lapin sairaanhoitopiirin alueella mietitään tiiviimpää yhteistyötä.

Lapin maakunta
Rovaniemen kaupungintalo
Meri-Lappi on oman ratkaisunsa tehnyt, mutta myös Rovaniemellä on nostettu esiin laajempi soteyhteistyö sairaanhoitopiirin kuntien kesken.Jyri Tynkkynen / Yle

Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirien kunnat ovat erilaisissa asemissa sote- ja maakuntauudistuksen kaatumisen jälkeen.

Varsinkin pienissä pohjoisen kunnissa on mietittävä palvelujen kustannuksia, koska rahoitus ei tule maakunnalta kuten soteuudistuksen valmistelussa suunniteltiin.

Länsi-Pohjassa kunnat tekivät jo aiemmin sote-valmisteluvaiheessa ratkaisunsa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhdistämisessä. Lähivuosien hoitokustannusten taso on Meri-Lapin kuntien tiedossa, mikä helpottaa tulevaisuuden suunnittelua, sanoo Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen.

– Me on tehty kova ja rohkea ratkaisu, jolla integraatio eli meidän perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhdistelmä on saatu aikaiseksi. Meidän kustannustason kehitys on ennustettavaa pitkälle eteenpäin ja se on paljon alle sen, mitä historiassa on ollut terveydenhuollon kustannusten kehitys, Nissinen sanoo.

Hänen mukaansa Meri-Lapin oma ratkaisu eli soteyhteisyrityksen perustaminen Mehiläisen kanssa luo muun Lapin tilanteeseen verrattuna selkeämmän asetelman.

Nissinen uskoo, ettei sote- ja maakuntauudistus pysähdy tähän, vaan uusi uudistusaalto odottaa tulevan hallituksen päästyä työnsyrjään kiinni.

Nykyistä laajemman sote-palveluiden kuntayhtymän perustamista suunnitellaan myös Lapin sairaanhoitopiirissä.