Muinaisesta kiinalaishaudasta löytyi ruukullinen ikuisen elämän eliksiiriä – juoma saattoi tappaa nauttijansa

Neste oli säilynyt sinetöidyssä ruukussa yli kaksi tuhatta vuotta.

arkeologia
Patinoitunut pronssiruukku, vieressä sen sisältö lasipullossa
Pronssiruukun kansi oli sinetöity niin huolellisesti. etteivät vuosituhannet olleet haihduttaneet sisältöä. Lyoyangin kulttuurijäänteiden ja arkeologian instituutti

Kiinalaisesta haudasta viime vuonna löytynyt kahden vuosituhannen takainen neste on osoittautunut myyttiseksi eliksiiriksi, jota juomalla tavoiteltiin ikuista elämää, kertovat kiinalaisen Lyoyangin kulttuurijäänteiden ja arkeologian instituutin tutkijat uutistoimisto Xinhualle (siirryt toiseen palveluun).

Keski-Kiinasta Luoyangin kaupungista löytynyt hautakammio on peräisin läntisen Han-dynastian ajalta aivan ajanlaskumme alusta tai hieman sitä ennen.

Vainajan mukaan oli pantu paljon hauta-aarteita, muun muassa maalattuja saviruukkuja, hanhen muotoinen lamppu ja jade-esineitä.

Erityisen merkittäväksi osoittautui pronssiruukku, jonka sinetin suojissa oli säilynyt 3,5 litraa kellertävää nestettä. Se tuoksahti vahvalta viiniltä, ja alkoholiksi sitä aluksi luultiinkin.

Riisistä ja durrasta tehtyä ikivanhaa viiniä oli löydetty ennenkin, mutta Luoyangin pronssiruukun sisältö on ainutlaatuista. Laboratoriotutkimukset osoittivat sen kaliumnitraatin eli salpietarin ja rikkipitoisen aluniitin sekoitukseksi.

Kullalla kuolemattomaksi?

Sittemmin kaliumnitraattia on käytetty monenmoisiin tarkoituksiin, niin ilotulitteisiin ja lannoitteisiin kuin ruokaa sakeuttamaan.

Luoyangin haudan tutkijat tulivat taolaisten tekstien perusteella siihen tulokseen, että muinaisille kiinalaisille kaliumnitraatti oli ihme-eliksiireissä keskeinen valmistusaine. Eliksiirin piti tehdä juojansa joko kuolemattomaksi tai ainakin erittäin pitkäikäiseksi.

Vastaavissa kiinalaisresepteissä oli monia sellaisia aineita, joita ei suoralta päältä ajattelisi syötäviksi tai juotaviksi: kultaa, jadea, elohopeaa, arsenikkia ja muitakin suorastaan hengenvaarallisia mineraaleja.

Myös kaliumnitraatti voi olla kuolemaksi, jos sitä nauttii liikaa.

Oliko luoyangilaishaudan vainaja siis eliksiirinsä uhri? Vai pantiinko ruukku hautaan vain symboloimaan ikuisuutta? Eikö sisältöä ollut koskaan tarkoitettukaan juotavaksi? Näihin kysymyksiin tutkijoilla ei ainakaan toistaiseksi ole vastauksia.

Keisarikin etsi ihmelääkettä

Juuri haave ikuisesta elämästä oli pari sataa vuotta aiemmin koitunut kuolemaksi Kiinan ensimmäiselle keisarille, arveltiin toisessa kiinalaisessa tutkimuksessa viime vuonna.

Hunanin arkeologisen instituutin tutkijat analysoivat kuivuneesta kaivosta löytynyttä kirjeenvaihtoa, jota oli lähetetty keisari Qin Shihuangin hovista ympäri laajaa maata. Kirjeissä käsiteltiin monia aiheita, myös keisarin tavoitetta jatkaa maallista elämäänsä loputtomiin.

Piirroskuva tuimailmeisestä parrakkaasta miehestä koristeellisissa vaatteissa.
Tuntemattoman taitelijan näkemys Qin Shihuangista ilmestyi Kiinan keisareita esitelleessä kirjassa 1700-luvulla.CC0 1.0

Keisari vaati etsimään kaikkialta ainetta, jolla hänen toiveensa toteutuisi, ja bambukaistaleille kirjoitettujen kirjeiden joukossa on säilynyt joitakin vastauksiakin.

Yksi kylä pahoitteli, ettei sillä ollut mitään annettavaa, mutta yhdestä pikkukaupungista tarjottiin ratkaisuksi paikallista vuoristoyrttiä.

Qinin arvellaan päätyneen nauttimaan sinooperi- eli elohopeasulfidipillereitä. Ne todennäköisesti aiheuttivat hänen kuolemansa tai ainakin jouduttivat sitä, tutkijat sanovat. Qin kuoli 39-vuotiaana vuonna 207 ennen ajanlaskumme alkua.

Alkemistit uskoivat viisasten kiveen

Tekstejä, jotka kertovat ihmisen yrityksistä panna kampoihin kuolevaisuudelleen, tunnetaan paljon ja jo hyvin kaukaa historiasta. Noista lähteistä on pääteltävissä, että sen, mikä onnistui jumalilta, arveltiin onnistuvan jollakin konstilla myös ihmiseltä.

Esimerkiksi muinaiset kreikkalaiset uskoivat, että heidän jumalansa olivat kuolemattomia, koska he nauttivat ambrosiaa ja nektaria, "kuolemattomien ruokaa ja juomaa".

Egyptissä Thoth saavutti saman juomalla sulaa kultaa, sumerilaisten kuninkaat puolestaan juomalla jumaläiti Ninḫursaĝin maitoa – tai niin sumerilaisissa teksteissä ainakin myöhemmin muisteltiin.

Keskiajalla alkemistit yrittivät valmistaa viisasten kiven, jolla he uskoivat voivansa tehdä kultaa ja myös lääkettä, joka parantaisi kaikki kuolemantaudit. Näissäkin kaavailuissa esiintyi elohopea, jonka vaarallisuutta ei vielä tiedetty.

Enkelikehyksien ympäröimä kuva tislauslaitteistosta.
Tällaisilla laitteilla alkemisti yritti valmistaa elämän vettä Italiassa 400 vuotta sitten. Donato d'Eremita / CC0

Espanjalaiset konkistadorit eivät vain alistaneet Amerikkojen asukkaita 1400- ja 1500-luvuilla, vaan myös etsivät sieltä lähdettä, jonka vedet takaisivat ikuisen nuoruuden. Ajatus ei kuitenkaan ollut vain eurooppalaista tuontitavaraa: myös mayojen legendoissa puhutaan ikuisen nuoruuden vesistä.

Myyttisen Graalin maljan etsinnästä puolestaan on riittänyt ainesta niin keskiaikaisiin kirjoituksiin kuin tämän päivän viihteeseen, ja maljaa on etsitty myös vakavissaan.

Maljan, josta Jeesuksen sanotaan juoneen viimeisellä ehtoollisella ja johon kerättiin hänen haavoistaan ristillä vuotanut veri, on uskottu takaavan löytäjälleen monenlaista hyvää. Sairauksien paranemisen lisäksi luvassa olisi ikuinen nuoruus, toisin sanoen kuolemattomuus.

Tutkijat maistoivat eliksiiriä

Vaikka ajatukseen ikuisen elämän mahdollisuudesta ei enää suhtaudutakaan muinaisella vakavuudella, tänäänkin moni etsii pitkää ikää purkista – vitamiineista, kivennäisaineista tai kuka mistäkin.

1800-luvun New Yorkissa vastaus oli pienessä vihreässä pullossa. Se löytyi joitakin vuosia sitten tontilta, jolla oli 150 vuotta sitten ollut amerikansaksalaisten oluttupa. Alkoholipulloja oli jäänyt paljon, mutta pikkupullossa oli elämän eliksiiriä, kertoo DNAinfo (siirryt toiseen palveluun)-sivusto.

Tutkijat onnistuivat jäljittämään alkuperäisen reseptin Saksasta, vanhasta lääketieteellisestä opuksesta.

Reseptissä on tulehduksia hillitsevää aaloeta sekä ripaus muita 1800-luvulla edelleen yleisessä käytössä olleita luonnon antimia, joilla oli kautta aikain hoidettu monenlaisia sairauksia.

Suurin osa eliksiiristä oli kuitenkin alkoholia. Ellei se kuolemattomaksi tehnytkään, niin saattoihan se antaa sellaisen tunteen, arvelee tutkimusta johtanut arkeologi Alyssa Loorya.

Tutkijat maistoivat testinsä tuotosta ja totesivat sen kitkeräksi.

Haluatko kokeilla?

13 grammaa aaloeta
2,3 grammaa raparperia
2,3 grammaa katkeronjuurta
2,3 grammaa kurkumaa
2,3 grammaa sahramia
1,2 dl vettä
3,6 dl vodkaa tai giniä

Murskaa ja sekoita raparperi, katkero, kurkuma ja kumina. Purista aaloesta neste ja sekoita se sekä vesi ja alkoholi yrttimurskaan. Anna imeytyä kolme päivää. Ravistele välillä. Siivilöi ja juo.