Tuleeko Britanniassa opiskelusta jatkossa liki mahdotonta? Opetushallituksen asiantuntijat vastasivat yleisön kysymyksiin

Britannian EU-ero vaikuttaa myös suomalaisiin tutkinto- ja vaihto-opiskelijoihin.

Brexit
Opiskelu Britanniassa voi vaikeutua mahdollisen EU:sta irtautumisen takia. Kuvassa Oxfordin yliopisto rakennus.
Opiskelu Britanniassa voi vaikeutua EU-eron myötä. Kuva Oxfordin yliopistosta.Andy Rain / EPA

Kiitos kysymyksistä, joita tämän jutun kommenttipalstalle kertyi. Opetushallinnon asiantuntijoiden vastaukset löytyvät erillisestä jutusta tästä.

Asia kiinnostaa, sillä Britannia on suomalaisopiskelijoille Ruotsin jälkeen suosituin maa suorittaa ulkomainen yliopistotutkinto.

Kelan tilastojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) lukuvuonna 2017–18 noin 2 150 opintotuen saajaa opiskeli tutkintoa varten brittikorkeakoulussa. Ulkomailla yliopistotutkintoa suorittavista yli viidennes opiskeli juuri Britanniassa.

Brittein saarille on suosittua myös lähteä vaihtoon. Viime lukuvuonna noin 500 opintotuen saajaa oleskeli Britanniassa määräaikaisesti, esimerkiksi Erasmus-vaihdossa.

Tällä viikolla pitäisi selvitä, eroaako Britannia EU:sta 29. maaliskuuta ja sopimuksen kanssa vai ilman. Etenkin tilanne, jossa Britannia jättäisi EU:n ilman erosopimusta, huolettaa Britanniassa asuvia tai sinne hakeutuvia suomalaisia opiskelijoita.

Jos brittiparlamentti hyväksyy pääministeri Theresa Mayn erosopimuksen tiistaina, tilanne on Britanniassa asuville ja muuttoa suunnitteleville suomalaisille selkeämpi. Yli viisi vuotta Britanniassa asuneiden suomalaisten asema olisi turvattu.

Oma status myöhemmin muuttaville

Sopimuksettoman eron tapauksessa tilanne on epävarmempi. Britannian viranomaiset ovat kuitenkin tehneet korkeakouluille varautumissuunnitelmia (siirryt toiseen palveluun) myös sen varalta.

Jos erosopimusta ei synny, ennen 29. maaliskuuta 2019 Britanniassa asuvien EU-kansalaisten on haettava niin sanottua settled statusta. Näin on toimittava vuoden 2020 loppuun mennessä, jos aikoo jäädä Britanniaan vuoden 2020 jälkeen.

Eropäivän jälkeen Britanniaan muuttaville EU-kansalaisille on puolestaan oma väliaikainen oleskelustatuksensa (siirryt toiseen palveluun), jonka saatuaan Britanniassa voi oleskella, opiskella ja tehdä töitä kolmen vuoden ajan.

Muutoksia voi brexitin seurauksena kuitenkin tulla esimerkiksi lukukausimaksuihin, sillä ne ovat jo nyt usein Britanniassa korkeammat EU:n ulkopuolisille opiskelijoille.

Opetushallituksen asiantuntijat vastasivat lukijoiden suomalaisten opiskelijoiden asemassa brexitin jälkeen. Kysymyksiä ja vastauksia on julkaistu erillisessä jutussa. Sen löydät tästä.

Tämän jutun kommenttiketju on suljettu kello 16, kuten ennalta ilmoitettiin.

Lisää aiheesta:

Brexit käy kalliiksi muiden EU-maiden veronmaksajille, Suomessakin pitää säätää monta yksityiskohtaa

Tänään alkaa brexitin kohtalonviikko – 5 vastausta polttavimpiin kysymyksiin brittiparlamentin äänestysten sarjasta

Reuters: Jos brexit tapahtuu ilman sopimusta, EU lyö ensimmäiseksi Britannialle 50 miljardin euron laskun

Aiheesta muualla:

Eurooppa-tiedotus: Tietoa brexitistä (siirryt toiseen palveluun)