Pakohuoneiden turvallisuusriskit yllättivät asiantuntijat – "Tilanne liki sama kuin Puolassa"

Vakavimmat epäkohdat ovat liittyneet muun muassa poistumisturvallisuuteen.

Pakohuonepeli
Pakohuoneturvallisuus hohtava exit-kyltti
Pakohuoneisiin on tarkastusten jälkeen lisätyy muun muassa pimeässä hohtavia poistumistiekylttejä.Joonas Nieminen / Yle

Laajat turvallisuustarkastukset pakohuoneissa ympäri Suomea ovat johtaneet toimenpiteisiin.

Tarkastukset alkoivat sisäministeriön määräyksestä (siirryt toiseen palveluun)tammikuun lopulla, kun puolalaisessa pakohuoneessa sattui tulipalo, jossa kuoli viisi ihmistä.

Suomessa viranomaiset tarkastivat noin sata pakohuonetta, joista 19:stä löytyi vakavia epäkohtia esimerkiksi poistumisteiden merkitsemisessä.

– Vakava puute esimerkiksi poistumisturvallisuudessa tarkoittaa, että virhe on korjattava, ennen kuin toiminta voi jatkua. Joissain paikoissa se on tehtävissä tunnissa esimerkiksi sarjoittamalla lukot uudelleen, mutta noin 4 prosentissa pakohuoneista toiminta on jouduttu keskeyttämään pidemmäksi aikaa, erityisasiantuntija Jarkko Häyrinen sisäministeriöstä sanoo.

Käytännössä suljettuja paikkoja on hänen mukaansa koko Suomessa yhteensä alle viisi.

Häyrinen sanoo silti yllättyneensä siitä, kuinka paljon erilaisia puutteita lopulta löytyi.

– Kun noin joka viidennen paikan poistumisteissä on ongelmia, tarkoittaa se käytännössä sitä, ettei tilanne ole meillä paljoakaan parempi kuin Puolassa. Kun siellä oli käyty läpi noin 200 toimipistettä, oli vastaavia ongelmia löydetty vasta joka kymmenennestä pakohuoneesta, Häyrinen toteaa.

Siilinjärven pakohuone aiotaan sulkea

Esimerkiksi Siilinjärvellä Pohjois-Savossa sijaitseva pakohuone aiotaan sulkea kokonaan, sillä tilassa olisi tehtävä selkeitä muutoksia, jotta toiminta voisi jatkua.

– Tarkastuskäynnillä todettiin tiettyjä puutteita, joiden vuoksi toiminta ei voi jatkua sellaisenaan. Esimerkiksi hätätilanteissa poistumismatkat maan pinnalle ylittyivät. Yrittäjälle annettiin lisäaikaa toukokuun loppuun joko supistaa toimintaansa tai parantaa varatiejärjestelyjä, rakennuslupainsinööri Aarne Hamunen Siilinjärven kunnan rakennusvalvonnasta sanoo.

Kyseinen pakohuone on toiminut kylpylä-hotelli Kunnonpaikan yhteydessä. Yrityksen toimitusjohtaja Timo Juurakko sanoo, että pakohuone oli jo muutenkin tullut tuotteena tiensä päähän.

– Emme ala korjata sitä, sillä havaitut epäkohdat ainoastaan nopeuttivat koko pakohuoneen alasajoa. Olimme luopumassa siitä muutenkin, joten se lakkautetaan nyt lopullisesti, Juurakko toteaa.

Hän kuitenkin lisää, että Kunnonpaikassa on yhä toinen, jatkossakin toimiva pakohuone.

– Syksyllä avatussa pienemmässä pakohuoneessa ongelmia ei havaittu, Juurakko toteaa.

"Muiden virheistä opiksi"

Kuopiossa toimivan Hämmennys-pakohuoneen yrittäjä Joose Hakosalo myöntää, että aluksi kohu pakohuoneiden ympärillä ihmetytti. Jälkikäteen hän kokee, että laajamittaiset tarkastukset olivat kuitenkin vain hyväksi koko alalle.

– Aluksi tarkastusten laajuus tuntui jopa ylireagoinnilta, mutta jälkikäteen ajatellen ne olivat todella tarpeen. Olihan Suomessakin jopa pakohuoneita, jotka saattoivat tulipalon sattuessa sulkeutua kokonaan, Hakosalo hämmästelee.

Joose Hakosalo, Hämmennys -pakohuoneen yrittäjä.
Hämmennys-pakohuoneen yrittäjä Joose Hakosalo kokee, että tarkastukset tulivat tarpeeseen.Joonas Nieminen / Yle

Hänen mukaansa Hämmennys on pakohuoneena vielä niin tuore, eli ollut avoinna vasta kuukausia, että potentiaaliset puutteet havaittiin jo rakennusvaiheessa.

– Alkuvaiheessa meille huomautettiin palosammuttimen puuttumisesta. Se hommattiin, minkä lisäksi hankimme jälkikäteen valaisevat hätäpoistumiskyltit. Otimme muiden virheistä opiksi ja laitoimme kerralla asiat kuntoon, joten tämän vuoden tarkastusten yhteydessä ongelmia ei havaittu, Hakasalo toteaa.

Mikä on pakohuone? Se selitetään tässä jutussa.

Juttua korjattu 14.3.2019: Alkuperäisessä uutisessa kerrottiin virheellisesti, että Siilinjärvellä sijaitseva pakohuone olisi suljettu tarkastuksen yhteydessä. Kyseinen pakohuone sai kuitenkin luvan jatkaa toimintaansa toukokuun loppuun. Yle on julkaissut asiasta oikaisun.