Pikavuorokyltit poistetaan pysäkeiltä – "Kyltit johtavat tällä hetkellä harhaan"

Pikavuorobussit ovat voineet jo vuosikausia pysähtyä millä tahansa linja-autopysäkillä.

Jyväskylä
Pikavuorokyltit poistetaan linja-autopysäkeiltä muiden liikennemerkkitöiden ohessa kevään ja kesän aikana.
Pikavuorokyltit ovat siirtymässä historiaan.Ely-keskus

Pikavuorokyltit poistetaan Keski-Suomessa maanteiden linja-autopysäkeiltä kevään ja kesän aikana. Poistotyö tehdään muiden liikennemerkkitöiden ohessa.

Pikavuoro-kylttejä on Keski-Suomen pysäkeillä arviolta noin sata.

Pikavuorot ovat jo vuosia voineet pysähtyä millä tahansa linja-autopysäkillä. Pikavuoroliikenne on markkinaehtoista liikennettä, jonka reitit, pysähtymispaikat ja aikataulut päättää liikenteenharjoittaja.

Edelleen pysäkeillä olevat kyltit aiheuttavat hämmennystä sekä matkustajissa että linja-autonkuljettajissa. Pikavuorojen ei esimerkiksi tarvitse pysähtyä kaikilla pysäkeillä, joilla on pikavuorokyltti.

– Pikavuorokäsite on poistunut laista on jo kymmenen vuotta sitten eli liikennöitsijä saa itse päättää missä pysähtyy. Aiemmin viranomainen on päättänyt pikavuoropysäkit eli kyltit johtavat tällä hetkellä harhaan. Parhaan tiedon bussien pysähdyspaikoista saa liikennöitsijöiltä ja Matkahuollon sivuilta, kertoo joukkoliikenneasiantuntija Satu Pekkanen Keski-Suomen Ely-keskuksesta.

Ely-keskuksessa pohditaan parhaillaan tarvitaanko teiden varsille uusia nimettyjä pysäkkejä, kun pikavuorokyltit poistuvat.

– Keskeisiä pysäkkejä, joissa ei ole selvää maamerkkiä, voitaisiin nimetä maastossa, jotta matkustajat löytäisivät pysäkit mahdollisimman hyvin, miettii Pekkanen.

Osa pikavuorokylteistä on harvaliikenteisellä maaseudulla, esimerkiksi Karstulan alueella, poistettu jo aiempina kesinä.

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset parantavat määrärahojen puitteissa maanteiden solmupysäkkien palvelutasoa rakentamalla odotuskatoksia, kevyen liikenteen yhteyksiä sekä saatto-, pyörä- ja liityntäpysäköintipaikkoja.