Lapin isoista puolueista SDP:llä on eniten naisehdokkaita

Isoista puoleista vähiten naisia on ehdolla perussuomalaisilla.

Eduskuntavaalikampanja
Äänestyslipuke tiputetaan uurnaan.
Lapissa kevään eduskuntavaalien ehdokkaista 60 prosenttia on miehiä.Katja Oittinen / Yle

Lapin suurista puolueista SDP:llä on eniten naisehdokkaita. Demareilla 14 ehdokkaasta yhdeksän on naisia.

– Naisvaltaiset alat ovat olleet leikkausten kohteena, mikä on innostanut erityisesti naisia hakeutumaan ehdolle, selittää toiminnanjohtaja Paulus Toropainen.

Toropainen viittaa muun muassa kilpailukykysopimuksessa sovittuun julkisen sektorin lomarahaleikkaukseen. Demareiden tilanne on täysin päinvastainen viime vaaleihin verrattuna. Vuonna 2015 demareiden ehdokkaista vain neljä oli naisia ja kymmenen miehiä.

Perussuomalaisilla vähiten naisia ehdolla

Muilla isoilla puolueilla enemmistö ehdokkaista on miehiä.

Vasemmistoliitolla, keskustalla sekä kokoomuksen, kristillisten ja RKP:n vaaliliitolla on kahdeksan mies- ja kuusi naisehdokasta.

Perussuomalaisilla on vain kaksi naisehdokasta.

– Olemme hakeneet maksimaalista kannatuspohjaa sillä, että ehdokkaiksi on valittu kokeneita kuntapoliitikkoja, sanoo toiminnanjohtaja Mika Mikkonen.

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa perussuomalaisilla oli viisi naisehdokasta.

Vihreillä puolet naisia

Lapin pienistä puolueista vihreillä on täysi 14 ehdokkaan lista, jolla puolet ehdokkaista on naisia. Paavo Väyrysen perustamalla Seitsemän tähden liikkeellä on 13 ehdokasta, joista naisia on neljä. Väyrynen itse on ehdolla Uudenmaan vaalipiirissä.

Sinisellä tulevaisuudella on Lapissa seitsemän ehdokasta, joista yksi on nainen. Suomen kommunistisella puolueella on kuusi ehdokasta, joista puolet on naisia. Liike Nytin viidestä ehdokkaasta kolme on naisia.

Piraattipuolueen kolme ja itsenäisyyspuolueen ainoa ehdokas ovat kaikki miehiä. Feministipuolueen molemmat ehdokkaat ovat puolestaan naisia.

Lapissa on ilmoitettu kaikkiaan 122 ehdokasta. Heistä 73 on miehiä ja 49 naisia. Ehdokaslistat vahvistetaan torstaina. Lapin vaalipiiristä valitaan seitsemän kansanedustajaa.