Hyppää sisältöön

Brexit kiihdyttää paluumuuttoa Britanniasta Baltiaan – Töitä saattaa löytyä paremmin entisestä kotimaasta

Eräät pienet EU-maat ovat menettäneet merkittävän siivun väestöstään Britannian työmarkkinoille. Britannian EU-eron lietsoma paluumuutto lievittää Baltian väestökatoa.

Latvialaisen Arturs Žiznerskisin tarina noudattelee tilastoissa näkyviä yleisiä trendejä: Hän lähti Latvian vaikeina vuosina Lontooseen tienaamaan, mutta jätti Britannian brexit-äänestyksen jälkeen, kun punta menetti arvoaan. Kuva: Markus Kuokkanen

RIIKA Kahdeksan vuotta sitten latvialainen Arturs Žiznerskis totesi, että hänellä ei ole enää varaa jatkaa graafisen suunnittelun opintojaan. 21-vuotias mies jätti opinnot kesken ja lähti Riiasta Lontooseen tarjoilijaksi.

– Monet ystäväni olivat muutaneet ulkomaille heti, kun Latvia liittyi EU:hun. Minulla oli tuttuja Lontoossa. He auttoivat paljon, kun muutin sinne, Žiznerskis kertoo.

Žiznerskisin tarina on Latviassa tyypillinen. Kymmenen vuotta sitten Latviaan iski kova talouskriisi. Kymmeniä tuhansia ihmisiä muutti vuosittain parempien palkkojen perässä varsinkin englanninkielisiin maihin, Britanniaan ja Irlantiin.

Latvian väkiluku hupeni kovaa vauhtia. Mutta nyt paluu Britanniasta entisiin kotimaihin on käynnissä.

Britannian parlamentin alahuone äänestää tänään tiistaina pääministeri Theresa Mayn EU-erosopimuksen hyväksynnästä. Jos sopimus jälleen hylätään, kansanedustajat äänestävät keskiviikkona siitä, onko Britannian erottava EU:sta ilman sopimusta.

"Ketjumaastamuutto" vei latvialaisia maailmalle

Muuttoliikkeitä tutkiva Elina Apsite-Berina Latvian yliopistosta kertoo, että itäisissä EU-maissa vaikutti voimakkaasti niin sanottu ketjumaastamuutto: kun yksi lähti ulkomaille, hänen tuttavansa seurasivat perässä.

Nyt jopa kuusi prosenttia latvialaisista asuu Britanniassa. Myös liettualaisista ja irlantilaisista noin 6–7 prosenttia on ehtinyt siirtyä Britannian työmarkkinoille.

Britannian kansallisen tilastokeskuksen ONS:n mukaan maassa asuu nyt 337 000 Irlannin kansalaista. Liettuan kansalaisia on Britanniassa 203 000 ja Latvian kansalaisia 113 000.

Puolalaiset ovat Britannian suurin EU-kansalaisten ryhmä. Brexitillä on kuitenkin suhteellisesti suurempi merkitys Latvian kaltaisille pienille maille, joiden väestöstä merkittävä siivu asuu Britanniassa.

Lähtömaasta voi löytyä paremmin töitä

Tilastokeskus ONS:n mukaan EU-kansalaisten virta Britanniaan alkoi kutistua heti vuoden 2016 brexit-äänestyksen jälkeen, kun punta menetti arvoaan ja taloustilanne samanaikaisesti parani muualla EU:ssa.

Myös Arturs Žiznerskis on jo palannut kotiseudulleen. Kun punnan arvo alkoi laskea, hänkin jätti Britannian.

Ensin töitä löytyi Norjasta rakennuksilta. Sitten hän päätyi Latviaan pankin asiakaskonsultiksi.

– Kun tuohon aikaan kävin Latviassa tapaamassa perhettäni ja ystäviäni, huomasin vuosien mittaan, että palkkaerot Britannian ja Latvian välillä kapenivat. Nyt pystyn tienaamaan enemmän täällä kuin Englannissa. Siellä tein tarjoilijan töitä, mutta täällä sain töitä pankista, koska osaan kieliä ja matematiikkaa, hän selittää.

Apsite-Berina sanoo, että Latviassa näkyy nyt paluumuuttotrendi.

– Myllerrykset muualla ovat edistäneet paluumuuttoa, hän kuvaa.

Elina Apsite-Berina työskentelee tutkijana Latvian yliopiston ihmismaantieteen osastolla. Kuva: Markus Kuokkanen

– Moni lähti Latviasta elämän epävarmuuden vuoksi. Nyt Britanniassa asuvat ovat epävarmoja tulevaisuudestaan ja lainsäädännön kehityksestä siellä. Heidän on päätettävä strategiastaan, tutkija kuvailee.

Osa paluumuutosta liittyy suoraan brexitiin. Apsite-Berina kertoo, että jotkut latvialaiset ovat jääneet työttömiksi, kun Britannian yritykset ovat muuttaneet tai irtisanoneet ihmisiä brexitin vuoksi.

Paluumuutto helpottaa Latvian väestökatoa ja on periaatteessa maalle hyvä asia. Lukujen taustalla on kuitenkin myös traagisia tarinoita. Apsite-Berinan mukaan osa muuttaa pakon edessä, selvitäkseen taloudellisesti.

Osa ehtinyt juurtua Britanniaan

Lähestyvä Brexit ei ole kuitenkaan muuttanut siirtolaisuuden isoa kuvaa. Latviasta lähtee edelleen enemmän ihmisiä kuin sinne palaa. Britanniaan saapuu edelleen enemmän EU-kansalaisia kuin sieltä lähtee.

On myös paljon latvialaisia, jotka ovat ehtineet juurtua tiukasti Britanniaan.

Arturs Žiznerskis kertoo, että myös hänen sisarensa muutti lopulta Britanniaan ja serustelee nyt britin kanssa. Hän pohtii, että rakkaus luultavasti pitää sisaren Britanniassa taloudellisista näkökohdista riippumatta.

– Taloudellisesti hän pärjäisi varmaan paremmin täällä.

Lue myös:

.
.