Helmi-Leena Nummela on vuoden näyttelijä, vuoden teatteri -palkinto ANTI-festivaalille

Teatterintekijöitä palkittiin tänään Thalia-juhlassa.

näyttelijät
Helmi-Leena Nummela Veriruusut-näytelmässä.
Helmi-Leena Nummela Veriruusut-näytelmässä.Marko Mäkinen / KOM-teatteri

Vuoden 2018 teatterinäyttelijäksi on valittu Helmi-Leena Nummela.

Palkinnon toi hänen lavasuorituksensa 15-vuotiaana Sigridinä KOM-teatterin Veriruusut -näytelmässä, jokakertoo vuoden 1918 sisällissodan tapahtumista punakaartiin kuuluneiden naisten näkökulmasta.

Nummela itse sanoo Sigridin olevan tähänastisen uransa tärkein, kokonaisvaltaisin ja haastavin roolityö.

Palkintotiedotteessa hän avaa rooliin liittyviä tuntojaan näin:

– Kylmäävintä oli eläytyä harjoitusten alkuvaiheessa Valkeakosken naiskaartilaisten kohtaloihin ymmärtäen, että näytelmän tapahtumat pohjautuvat todellisiin tilanteisiin. Nuorten tyttöjen toiveet, halut, pelot ja viimeiset hengenvedot teloituskuopan reunalla tulivat näyttelijäntyön seurauksena lihaksi ja tunsin suurta vastuuntuntoa päästessäni toisintamaan tätä unohdettua ja vaiettua historian osaa.

– Mitä valintoja olisin itse tehnyt tuolloin? Miten toimii ihminen, jolla ei ole muuta menetettävää, kuin kahleensa ja kurjuutensa? Oliko heillä vaihtoehtoja?

Veriruusujen lisäksi Nummela näytteli viime vuonna myös Kansallisteatterin ja Teatteri Vapaa Vyöhykkeen yhteistyöprojekti Prinsessa Pikkiriikissä. Lavojen lisäksi hänet nähtiin viime vuonna myös mm. tv-sarja Putouksessa.

Nummela, 32, valmistui Teatterikorkeakoulusta vuonna 2014 ja työskentelee freelancerina. Hän on vieraillut mm. KOM-teatterissa, Turun Kaupunginteatterissa, Helsingin Kaupunginteatterissa ja Kansallisteatterissa.

Vuoden teatterinäyttelijä -palkittavan valitsevat Näyttelijäliiton jäsenet jäsenäänestyksellä. Ehdokkaat asettaa Näyttelijäliiton hallitus.

"Kun Kuopiossa tapahtuu jotain kummallista, ihmiset tietävät jo epäillä ANTI Festivalia"

Vuoden Teatteri -palkinnon on voittanut kuopiolainen esittävän taiteen festivaali ANTI – Contemporary Art Festival.

Voittajan valitsi kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr). Hän perustelee valintaansa sillä, että ANTI:n tekijöillä ei ole ennakkoon lukkoon lyötyjä ajatuksia siitä, mitä esitystaide on tai mitä se voi olla

– ANTI Festival on kansainvälisesti kiinnostava ja taiteellisesti korkeatasoinen esitystaiteen festivaali ilman minkäänlaista elitismiä tai sisäpiiriläisyyttä, Alanko-Kahiluoto kirjoittaa valintaperusteluissa.

– Kun Kuopiossa tapahtuu jotain kummallista, ihmiset tietävät jo epäillä ANTI Festivalia

Palkinto jaettiin nyt ensimmäistä kertaa festivaalille varsinaisen teatterin sijaan.

Teatterintekijöitä palkittiin illalla Thalia-gaalajuhlassa Teatteri Viiruksessa Helsingissä. Kaikki palkitut löytyvät Teatterin tiedotuskeskuksen Instagramista (siirryt toiseen palveluun).

Jutun kommentointi on avoinna klo 22:00 saakka. Tervetuloa mukaan.