1. yle.fi
  2. Uutiset

Bangladesh aikoo siirtää jopa 100 000 ihmistä saarelle, joka on ehkä kelvoton ihmisasutukselle

YK on huolissaan Bangladeshin hallituksen aikeista.

Rohingyat
Rohingya-pakolaisten leiri Bangladeshin Cox's Bazaarissa.
Rohingya-pakolaisten leiri Bangladeshin Cox's Bazaarissa.Monirul Alam / EPA

YK:n Myanmarin tapahtumia tutkiva ihmisoikeusvaltuutettu on huolissaan Bangladeshin hallituksen suunnitelmista. Bangladeshiin on paennut satoja tuhansia Myanmarin rohingya-kansaan kuuluvia ihmisiä.

Bangladesh on koonnut 730 000 rohingya-pakolaista Cox's Bazaarin valtavaan pakolaisleiriin. Leirin olot ovat sietämättömät ylikansoituksen ja huonon infrastruktuurin takia..

Bangladeshin hallitus on tehnyt suunnitelman, jonka mukaan jopa 100 000 rohingyaa siirrettäisiin Bhasan Char -nimiselle saarelle. Ensi vaiheessa, huhtikuun puolivälissä, saarelle vietäisiin ensimmäiset 23 000 ihmistä.

Bhasan Char sijaitsee Gangesjoen suistossa, eikä siellä ole tähän mennessä asunut ihmisiä satunnaisia kalastajia lukuunottamatta.

Bangladeshissä vieraillut YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Yanghan Lee pitää mahdollisena, ettei saari ole ihmisasutukseen kelpaava. Bhasan Char, jonka nimi tarkoittaa "kelluvaa saarta", on muodostunut joen mukanaan tuomasta lietteestä.

Saari on hyvin altis Bengalinlahdella yleisille hirmumyrskyille, jotka voivat pahimmillaan jopa hävittää saaren olemattomiin. Saarelle on hyvin vaikea luoda olosuhteita, joiden avulla suuri ihmismäärä voisi tulla toimeen, valtuutettu arvelee.

– Huonosti suunniteltu joukkomuutto ja ihmisten siirtäminen ilman heidän suostumustaan luovat olosuhteet uudelle kriisille, totesi Yanghan Lee.

Bangladeshin hallitus pitää saarta täysin sopivana pakolaisten leiripaikkana.

– Asutukset, sähkö, kommunikaatiopalvelut, terveydenhuolto, syklonsuojaus ja muut palvelut on jo siellä, sanoi Bangladeshin hätätilaministeri Enamur Rahman Dhaka Tribune -lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi