Porin 20-vuotias Lainsuojattomat-festivaali on Vuoden Teatteriteko

Perustelujen mukaan Lainsuojattomat-teatterifestivaali on vahvistanut vapaiden ammattiteattereiden identiteettiä ja yhteisöllisyyttä.

Teatteripalkinnot
Lainsuojattomilla nähdään myös aikuisten nukketeatteria.  Kuvassa HOX Company & TEHDAS Teatteri: John-Eleanor.
Lainsuojattomat-festivaalilla on vuosien aikana nähty muun muassa aikuisten nukketeatteria. Kuvassa HOX Company & TEHDAS Teatteri: John-Eleanor.Milla Järvipetäjä

Teatterikeskus ry on valinnut Vuoden Teatteriteko 2019 -palkinnon voittajaksi porilaisen Lainsuojattomat-teatterifestivaalin.

Vapaiden ammattiteatteriryhmien festivaali järjestetään tänä vuonna 20. kerran. Juhlavuodeksi festivaalin ajankohta (siirryt toiseen palveluun) muutettin syksystä keväälle toukokuun puoliväliin.

Esitysten lisäksi Lainsuojattomat on tarjonnut vuosien aikana myös teatteripoliittista keskustelua, työpajoja, seminaareja ja erityisesti vapaan kentän teatteritoimijoille kokemuksen yhteisöllisyydestä ja kentän yhteisestä voimasta.

Rakastajat-teatterin siipien suojassa kasvanut festivaali on kasvanut valtakunnallisesti merkittäväksi tapahtumaksi ja se on tärkeä osa Porin kulttuurielämää.

Lainsuojattomat-festivaalia olivat perustamassa muun muassa Annamari Karjalainen, Leea Klemola, Jari Juutinen, Kristian Smeds, Anna Veijalainen, Kai Tanner ja Angelika Meusel.

Palkinnosta kisasi kolme finalistia

Teatterikeskus jakaa vuosittain Vuoden Teatteriteko -palkinnon, jonka tarkoitus on nostaa esiin merkittävä taiteellinen, taidepoliittinen tai uutta luova teko.

Vuoden Teatteriteko 2019 -palkinnosta kisasi kolme finalistia: Aura of Puppets -nukketeatteriverkosto, Kallo Collectiven NouNous -festivaali ja Lainsuojattomat-festivaali.

Teatterikeskuksen mukaan kaikkia finalisteja yhdisti se, miten ne tuovat esittävän taiteen eri toimijoita yhteen sekä kansallisesti että kansainvälisesti ja luovat yhteistyön avulla jotain hienoa ja kestävää.

Vuoden Teatteriteko -palkintoa on jaettu vuodesta 1977 lähtien.