Näyttelijöiden äänihuulet kuivuivat, koska teatteri hajoaa käsiin – "Katosta valuu näyttämölle vettä ja ikkunat vuotavat"

Kouvolassa mietitään, mitä tehdä ahtaalle ja sisäilmaongelmaiselle teatteritalolle.

teatteritaide
Kouvolan Teatteri kuvattu ulkoa.
Kouvolan teatterissa on vuosien mittaan tehty yksittäisiä remontteja, mutta sitä ei ole peruskorjattu.Tiina Karppi / Yle

– Tällä hetkellä ulkona on kolme astetta lämmintä, ja lumien sulamisvedet tulevat seinistä sisälle. Katosta valuu näyttämölle vettä ja ikkunat vuotavat. 60-luvulta peräisin olevat viemärit ovat elinkaarensa päässä, kuten myös käyttövesiputket, lämmitys…

Kouvolan Teatterin käyttöpäällikkö Riku Hämäläinen osoittaa teatterin valtavien ikkunoiden yläosia, joissa veden aiheuttamat vahingot ovat nähtävillä.

– Tilannehan on se, että täällä ei ole tehty lainkaan isoja peruskorjauksia. Muutamia erillisiä ilmastointiremontteja on tehty ja sähköjä korjattu, mutta kiinteistöä ei ole peruskorjattu, Hämäläinen toteaa.

Taloa on pidetty yllä laastariratkaisuilla tähän asti.

Riku Hämäläinen, käyttöpäällikkö, Kouvolan Teatteri

Teatterissa 20 vuotta työskennelleen näyttelijä Satu Taalikaisen mukaan katsojat eivät näe, millaisia hankaluuksia ongelmista koituu henkilökunnalle.

– Näyttämön sivuissa ei ole yhtä paljon tilaa kuin tämän kokoisissa teattereissa yleensä on. Toinen sivuista on niin ahdas, että sinne ei voi juurikaan sijoittaa lavasteita. Toinen puolestaan toimii esityksen aikana paitsi lavasteiden liikuttelutilana, myös varastona, Taalikainen toteaa.

Näyttelijä Satu Taalikainen.
Satu Taalikainen toimii näyttelijöiden luottamusmiehenä.Tiina Karppi / Yle

Äänet käheinä

Sisäilmassakaan ei ole kehumista. Taalikaisen mukaan siihen on sekoittunut pölyä näyttämön takana sijaitsevalta puuverstaalta, jonka läpi näyttelijät kulkevat kesken esitysten.

– Äänityöläisenä ilman kuivuudesta on haittaa äänihuulille. Jos kurkkulääkäri sanoo että 40 prosenttia olisi ihanteellinen taso, niin meillä ei yleensä päästä edes kahteenkymmeneen näin talvisaikana. Kotona on varmistettava, että ilmankosteus pysyy ihanteellisena, mutta täällähän sitä suurimman osan ajasta viettää, Taalikainen toteaa.

Lisäksi lämpötilat etenkin alemmissa kerroksissa ja pienemmällä näyttämöllä ovat alhaisia.

– Ihmiset saaneet homeoireisiin viittaavia oireita kuten kurkun kuivumista, äänen käheytymistä ja päänsärkyä, näyttelijöiden luottamusmiehenä toimiva Satu Taalikainen kertoo.

Väistötilat vai uusi teatteri?

Nyt Kouvolassa mietitään vaihtoehtoja teatterin uusimiseksi. Niitä ovat joko vanhan rakennuksen pienempimuotoinen saneeraus tai vanhan rakennuksen kattavampi muokkaus ja mahdollinen laajentaminen. Yksi vaihtoehto on rakentaa kokonaan uudet tilat.

Ensimmäinen vaihtoehto antaisi teatteritalolle arviolta kymmenen elinvuotta lisää, kun taas muokkausvaihtoehto toisi käytölle 50 lisävuotta. Laajennus toisi helpotusta tilojen ahtauteen.

– Teatterit ovat aina sokkeloisia rakennuksia, mutta käytävät ja varastointitilat täällä ovat hyvin ahtaita, mikä on työturvallisuusriski. Esityksen aikana toimitaan pimeässä ja nopeasti, ja monesti esitykseen kuuluu kovia ääniä ja valot vilkkuvat. Tällaisessa tilanteessa tilojen epäkäytännöllisyys korostuu, käyttöpäällikkö Riku Hämäläinen sanoo.

Kouvolan teatterin puuverstas.
Jos näyttelijän on siirryttävä toiselle puolelle lavaa esityksen aikana, on hänen kuljettava puuverstaan läpi.Tiina Karppi / Yle

Vaihtoehtoja punnitsemaan on nimetty ohjausryhmä, johon kuuluu muun muassa teatterinjohtaja Tiina Luhtaniemi. Hän on sitä mieltä, että teatterin kannalta paras ratkaisu olisi uudisrakennus.

Jos uutta teatteria ei voida rakentaa, siitä koituu mittavia haittoja teatterin toiminnalle. Remontin ajaksi teatteri joutuisi nimittäin muuttamaan toisaalle.

– Se on hyvin pelottava ajatus. Kouvolassa ei ole muita ammattiteatterille soveltuvia tiloja. Väistötilat vaatisivat aikamoisia investointeja, käyttöpäällikkö Riku Hämäläinen toteaa.

Tappioita lipputuloista

Myöskään teatterinjohtaja ei osaa sanoa, mihin teatteri muuttaisi remontin ajaksi.

– Kouvolassa on kaksi kulttuuritaloa, Kouvola-talo ja Kuusankoski-talo, mutta niissä on muuta ympärivuotista toimintaa. Emme halua aiheuttaa tilannetta, jossa teatteri häätäisi muun toiminnan pois, Tiina Luhtaniemi sanoo.

Pienemmät tilat vaikuttaisivat merkittävästi myös lipputuloihin ja henkilöstöön.

– Olemme arvioineet, että kahden vuoden aikana lipputulojen menetys voisi olla jopa lähes miljoona euroa. Mitä tulee henkilötyövuosien vähenemiseen, meillä se tarkoittaisi noin 2-5 henkilötyövuoden menetystä, Luhtaniemi kertoo.

Kun henkilötyövuosia vähennetään, valtion myöntämä tuki laskee.

– Se on kuin iso oravanpyörä, joka valitettavasti muistuttaa ennemminkin viemärin pyörrettä, käyttöpäällikkö Riku Hämäläinen toteaa.

Kouvolan teatterin sivu, jossa säilytetään lavasteita.
Tilojen ahtaus ja sokkeloisuus korostuvat, kun esityksen aikana liikutaan pimeässä ja nopeasti.Tiina Karppi / Yle

Laastariratkaisuja

Teatterin uusimisen tarkka budjetti on yhä auki. Siihen on kaavailtu käytettäväksi viidestä viiteentoista miljoonaa euroa.

– Taloa on pidetty yllä laastariratkaisuilla tähän asti. Jos taloon laitetaan viisi miljoonaa euroa, niin se on vain vähän isompi laastari, käyttöpäällikkö Riku Hämäläinen toteaa.

Kustannusarvio on pudonnut roimasti alkuperäisestä. Kun edellinen hankesuunnitelma tehtiin, uudisrakennuksen hinta määriteltiin 29 miljoonaan euroon. Silloin kyse oli tapahtumakeskuksesta, ja uutta teatteria suunniteltiin osaksi sitä. Sittemmin kaupungin suunnitelmat keskuksen rakentamisesta on myllätty.

– Uusi teatterikiinteistö ei ole enää millään tavalla vertailukelpoinen aiempaan suunnitelmaan, käyttöpäällikkö Riku Hämäläinen toteaa.

Teatterilla ei kuitenkaan osata arvioida, kuinka paljon uuden teatterin hinnaksi nyt tulisi. He ovat valmiita tarkastelemaan taloteknisiä tarpeitaan, jotta hinta saataisiin sopimaan reunaehtoihin.

– Uskon vakaasti siihen, että uudisrakennus saadaan kustannuksiltaan vastaavalle tasolle laajennusvaihtoehdon kanssa, jos tilat suunnitellaan järkevästi. Toivon mukaan päätös rakentamisesta on tämän vuoden puolella tehty, teatterinjohtaja Tiina Luhtaniemi sanoo.

Kouvolan kaupunginhallitus jätti päätöksen teatterin tulevaisuutta koskevan esityksen pöydälle maanantain kokouksessa.

Kouvolan teatterin näyttämön sivu on täynnä tavaraa, kuten lavasteita.
Teatterilavan toinen sivu toimii paitsi lavasteiden liikuttelutilana, myös varastotilana.Tiina Karppi / Yle

Vanha teatteritalo on näyttelijä Satu Taalikaiselle rakas. Hänkin on kuitenkin valmis luopumaan siitä väistötiloihin siirtymisestä koituvien haittojen vuoksi.

– Se vaikuttaisi todella paljon tulevaisuuteemme remontin jälkeen. Olen seurannut tilannetta teatterin hallituksessa ja joutunut toteamaan, että uudisrakennus olisi helpoin vaihtoehto, eikä loppujen lopuksi välttämättä edes se kallein, Taalikainen sanoo.

Uudelle teatterille on mietitty jo paikkaakin.

– Olemme puhuneet palaneen yhteiskoulun tontista mahdollisena paikkana. Se on huippuhieno tontti keskustassa, aivan nykyisen teatterin vieressä, teatterinjohtaja Tiina Luhtaniemi kertoo.