Lappajärvellä opiskellaan jatkossa ehkä geolukiossa ja oppilaat asuvat kylpylässä

Lappajärven lukio houkuttelee opiskelijoita ilmaisilla tietokoneella ja ensimmäisen vuoden kirjoilla. Kauempaa tuleville tarjotaan kunnan tukemaa asumista kylpylä Kivitipussa.

lukio
Lappajärven lukion 2. luokan matematiikan tunnilla Eveliina Kujala ja opettaja Marko Kivinen.
Lappajärven lukion 2. luokan matematiikan tunnilla Eveliina Kujala ja opettaja Marko Kivinen.Tuomo Rintamaa/Yle

Lappajärven lukiossa aloittaa ensi syksynä luonnontieteellinen linja. Sen on tarkoitus parantaa mahdollisuuksia alan jatko-opintoihin ja ylioppilaskirjoituksissa menestymiseen.

Opiskelunsa aloittavat saavat tietokoneen ja ensimmäisen vuoden oppikirjat ilmaiseksi. Lisäksi kauempaa tuleville tarjotaan mahdollisuus asumiseen kylpylä Kivitipussa kunnan tukemassa vuokra-asunnossa.

– Lähdemme siitä, että kauempaakin kuin lähinaapurikunnista tulisi opiskelijoita. Yritämme luoda yhteisellä keittiöllä, oleskelutiloilla ja pyykkitiloilla yhteisöllisyyttä kauempaa tulevia oppilaita varten, Lappajärven lukion rehtori Tarja Puro sanoo.

Lukiolaki uudistuu syksyllä

Uuden lukiolain tarkoitus on tehdä korkeakouluopintoihin siirtyminen sujuvammaksi. Lukiossa pitäisi voida jatkossa valita myös yksilöllisempi opintopolku paremmalla opintojen ohjauksella.

Lappajärven lukiossa toisella luokalla opiskeleva Eveliina Kujala tähtää proviisoriopintoihin Helsingin tai Kuopion yliopistoon. Oikean aineyhdistelmän valinnasta on jo puhuttu opinto-ohjaajan kanssa.

Matematiikan tunti Lappajärven lukiossa.
Tuomo Rintamaa/Yle

– Opon kanssa oli tapaaminen ja siinä puhuimme tulevaisuudesta ja tehtiin sitten oikein kunnon suunnitelmat, Kujala sanoo.

Luonnontieteiden painotus ei ollut ensimmäistä luokkaa käyvälle Aino Lammiselle aluksi kovinkaan tärkeää, vaan innostus syntyi kurssien myötä. Haaveissa on biologian opinnot Oulun yliopistossa.

– En aluksi ollut kovin kiinnostunut biologiasta ja maantiedosta, mutta kursseilla sitten ajattelin että näitä voisi lukea enemmänkin, Lamminen pohtii.

Nimenmuutos harkinnassa

Lappajärven lukio harkitsee muuttavansa nimensä Lappajärven geolukioksi. Jatkossa luonnontieteiden painotus näkyyn esimerkiksi siinä, että meteoriitin aikaansaama Lappajärvi tehdään kurssien kautta tutuksi.

Niin ikään ensimmäisellä luokalla opiskeleva Touko Puro on tyytyväinen lukion kurssitarjontaan.

– Sanoisin että täällä on aika hyvät valintamahdollisuudet. Varsinkin syksyllä aloittava uusi luonnontieteellinen linja parantaa mahdollisuuksia, Puro uskoo.