Olohuone Hanska tulee – Jyväskylän ydinkeskustan asunnottomille ja päihteiden käyttäjille oleskelutila

Jyväskylän ydinkeskustan asunnottomat ja päihteiden käyttäjät saavat kauan kaivatun oleskelu- ja toimintatilan vuoden lopussa.

Lyhyet
Mies nukkuu kauppakeskuksen käytävässä.
Vuoden loppupuolella asunnottomat päihteidenkäyttäjät saavat Olohuone Hanskasta vaihtoehdon porraskäytävissä majailemiselle.Petri Aaltonen / Yle

Suunnitteluvaiheessa oleva Olohuone Hanska on liitetty osaksi koko Hannikaisenkadun sosiaaliaseman remonttia. 140 neliön kokoinen tila remointoidaan sosiaaliaseman Postin puoleiseen päätyyn ja se saa oman, erillisen sisäänkäynnin.

Olohuone Hanskasta halutaan matalan kynnyksen tila, jonne kävelykadulla, kauppakeskuksissa ja porraskäytävussä majailevat aikuiset päihdeongelmaiset voivat helposti tulla. Tilassa on mahdollisuus levätä, kahvitella, ruokailla, peseytyä, pyykätä ja harrastaa. Tilaan tulee myös päihde- ja sosiaalipalveluita.

Kokoontumistilan suunnitteluvaihe on parhaillaan käynnissä. Maaliskuussa toteutetaan naapuruston kuuleminen. Lisäksi on haettava poikkeuslupa, kun toimistotilojen käyttötarkoitus muuttuu kohtaamispaikaksi.

Kun poikkeuslupa on myönnetty, käsitellään hanke vielä perusturvalautakunnassa ja haetaan rakennuslupa.

– Remontti varmaan käynnistyy vasta kesälomien jälkeen. Tavoite on, että saataisiin paikka avattua loppuvuodesta, arvioi aikuissosiaalityön ja kuntouttavien palveluiden päällikkö Rirva Anttonen Jyväskylän kaupungilta.

Mistä sitten tulee uudelle tilalle nimi Olohuone Hanska?

– Nimi tarkoittaa sitä, että tila sijaitsee Hannikaisenkadulla, tässä otetaan hanskaan palvelua tarvitsevat ja hanskataan homma, kiteyttää Anttonen.

Vapaudenkadun sisäpiha, kävelysilta sosiaaliasemalle.
Olohuone Hanskaan kuljetaan Vapaudenkadun postin takaa betonisilllan yli Hannikaisenkadun sosiaaliaseman suojiin.Petri Aaltonen / Yle