Hyppää sisältöön

Kuopiolainen ANTI-festivaali nappasi Vuoden Teatteri -palkinnon ensimmäisenä festivaalina

Perusteluissa korostuvat festivaalin kansainvälinen kiinnostavuus ja ihmisläheinen lähestymistapa.

Kuva: Markku Malinen / Yle

Kuopiolainen esittävän taiteen festivaali ANTI – Contemporary Art Festival voitti Vuoden Teatteri 2019 -palkinnon. Palkinnon saaja julkistettiin maanantai-iltana. Kysessä on ensimmäinen kerta, kun Suomen Teatterit ry:n palkinto myönnettiin festivaalille.

– Olemme ihan superiloisia ja onnellisia. Jo ehdolle asettaminen oli meille iso yllätys ja kunnia. On aika uskomatonta, että festivaali, joka saa valtiolta 35 000 euron avustuksen, pystyy tulemaan Suomessa vuoden teatteriksi, festivaalin taiteellinen johtaja ja vastaava tuottaja Johanna Tuukkanen sanoo.

ANTI-festivaali järjestetän vuosittain Kuopiossa, ja sen näyttämönä voi toimia mikä tahansa julkinen tila lentokentästä verotoimistoon ja kaupasta parturiin.

Tuukkanen kertoo pitävänsä Suomen Teattereiden myöntämää tunnustusta kunnianosoituksena paitsi festivaaleilla vuosien saatossa esiintyneille taiteilijoille, myös nykymuotoiselle esitystaiteelle.

– ANTI-festivaali onnistuu käyttämään julkisia tiloja ja arkisia tilanteita kiinnostavan, kansainvälisen esitystaiteen näyttämönä. Se kertoo siitä, missä tämän hetken kiinnostavin teatteri tapahtuu ja mitä kaikkea se voi olla. Me olemme onnistuneet tuomaan sen kiinnostavasti esiin. Siinä eivät ehkä perinteiset teatteritalot ole onnistuneet, Tuukkanen pohtii.

Tämän vuoden teemana kuolema

Vuoden Teatteri -palkinto on myönnetty vuodesta 1997 alkaen. Tänä vuonna finaalissa oli ANTI-festivaalin lisäksi helsinkiläinen Baltic Circle -festivaali. Lopullisen voittajavalinnan teki vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto.

Alanko-Kahiluoto perustelee valintaansa ANTI-festivalin kansainvälisellä kiinnostavuuudella ja taiteellisella korkeatasoisuudella, mutta alleviivaa, ettei festivaliin liity mitään elitismiä tai sisäpiiriläisyyttä.

– Kyse on festivaalista, joka asettaa taiteeseen osallistumisen ja sille altistumisen kynnyksen mahdollisimman matalalle, Alanko-Kahiluoto perustelee tiedotteessa.

Taiteellinen johtaja Johanna Tuukkanen vahvistaa, että ANTI-festivaalin kiinnostus on aina ollut tuoda taide ihmisen lähelle.

– Ei ainoastaan niille, joilla on taloudellista, sosiaalista tai kulttuurista pääomaa kuluttaa kulttuuripalveluja. Haluamme olla ihmisiä lähellä arkisissa paikoissa ja tilanteissa. Jokaisella ihmisellä on oikeus kokea taidetta omassa arkielämässään, Tuukkanen sanoo.

Viime vuonna festivaalin teemana olivat pelit, leikit ja pelillistäminen. Tänä vuonna ANTI-festivaali sukeltaa kuoleman teemoihin.

– Leikillisesti voi sanoa, että nyt on game over ja teemana kuolema. Saamamme palkinto antaa intoa ja motivaatiota jatkaa ja kehittää toimintaamme, Tuukkanen summaa.

.
.