Tänä yönä kannattaa katsoa taivaalle: revontulia voi näkyä etelässä asti

Syy Etelä- ja Keski-Suomen revontuliin on Auringon uloimman kaasukehän eli koronan massapurkaus.

revontulet
Revontulia
Revontulia lähellä Inaria.AOP

Tänä yönä on kohtalainen todennäköisyys nähdä taivaalla revontulia koko maassa Auringon massapurkauksen takia, kertoo Ilmatieteen laitos.

Vaikka tänä yönä on paikoittain pilvistä Etelä- ja Keski-Suomessa, kannattaa katse suunnata taivaalle, sanoo Ylen meteorologi Matti Huutonen. Pilvilauttoihin voi nimittäin tulla selkeitä aukkoja, joista revontulet saattavat leiskua. Pohjanmaan ja Kainuun yllä oleva sadepilvi lähtee yötä kohti itään päin.

Pohjois-Suomessa on tänään hyvät mahdollisuudet "reposten" näkemiselle, sillä sää on yöllä selkeä.

Meteorologi Huutosen mukaan huominen eli tiistai olisi säiden puolesta parempi revontulien bongaukseen, sillä silloin on luvassa selkeää. Vielä ei kuitenkaan ole tietoa, näkyykö massapurkaus vielä tiistaiyönä revontulina vai ovatko ne jo ohi siinä vaiheessa.

Syy etelän revontuliin on Auringon uloimman kaasukehän – koronan – massapurkaus, joka tapahtui viime perjantaina. Massapurkauksen odotetaan saavuttavan Maan tänään tai huomenaamulla.

Massapurkaus voi aiheuttaa lieviä geomagneettisia myrskyjä. Ilmatieteen laitoksen mukaan massapurkauksen mentyä ohi avaruussään tulisi palata takaisin tavanomaiseen tilaan.

Revontulien aktiivisuutta voi seurata Ilmatieteen laitoksen sivuilta (siirryt toiseen palveluun).