Railoja, jääjärviä ja uveavantoja – Jäätilanne jäi tänä talvena epävakaaksi

Luminen ja talvinen sää eivät takaa kunnon jäitä. Esimerkiksi Saimaalla on suuria railoja ja jääjärviä.

Saimaa
Jäärailoja Saimaalla.
Saimaalla on suuria railoja.Mikko Nikkinen

Tänä talvena jäätilanne on vaihdellut voimakkaasti alueittain.

Esimerkiksi retkiluistelijaa kannatteleva kymmenen sentin paksuinen teräsjää jäi monessa vesistössä vain haaveeksi. Syynä ovat olleet hyvin talvinen ja runsasluminen keli, jotka estävät jään muodostumista.

Kokenut Saimaan-kävijä, valokuvaaja Mikko Nikkinen kertoo, että nyt ilmassa on jo kevättä. Esimerkiksi Saimaalla on suuria railoja ja jääjärviä. Viime viikonlopun sateet ovat kerääntyneet jäille isoiksi lätäköiksi.

– Jääjärven keskellä on todennäköisimmin railoja ja uveavantoja. Käytännössä se tarkoittaa, ettei siellä ole enää jäätä, Nikkinen kertoo.

Ilmastonmuutos mietityttää

Jääjärvet eivät ole ilmiönä uusi, mutta uutena ilmiönä Nikkinen näkee sen, että aikaisemmin stabiilina tunnetut talvet saattavat hyvinkin olla takanapäin.

– Kaikki kulminoituu sanaan ilmastonmuutos. Tämä talvi on ollut kovasti talven näköinen, mutta kunnon jäätalvea ei ole ollut. Heti jäiden tultua tuli iso määrä lunta ja se on ollut jäällä viime viikkoihin saakka, Nikkinen kuvailee.

Mikko Nikkinen kertoo, että hänellä on rinnassaan viiltävä tunne miettiessään, ehtivätkö hänen lapsensa enää siirtää jäällä liikkumisen tietotaitoa omille lapsilleen.

– Se on tosi iso kysymysmerkki, jota me kaikki joudumme tavalla tai toisella pohtimaan, Nikkinen sanoo.

Jäällä liikkumiseen Nikkisellä on selkeä ohje. Jos vähänkään epäilyttää, jäälle ei kannata mennä.

– Jään paksuuden voi selvittää kairaamalla tai kirveellä hakkaamalla, Nikkinen muistuttaa.