Yhdysvallat vetää diplomaattinsa Venezuelasta – "rajoittavat politiikan vaihtoehtoja"

Venezuelan sisäinen kaaos pahenee jatkuvasti.

Venezuela
Ihmiset jonottivat juomavettä Caracasissa, Venezuelassa maanantaina.
Ihmiset jonottivat juomavettä Caracasissa, Venezuelassa maanantaina. Maassa on kärsitty viime viikon torstaista alkaen laajasta sähkökatkosta, jonka vuoksi miljoonat ihmiset ovat olleet vailla sähköä.Yuri Cortez / AFP

Yhdysvallat vetää pois jäljellä olevan diplomaattihenkilöstönsä Venezuelasta, kertoo ulkoministeri Mike Pompeo.

Diplomaattien perheenjäsenet ja muu ei-välttämätön henkilöstö vedettiin pois jo tammikuussa. Nyt Caracasin suurlähetystö tyhjennetään kokonaan.

– Päätös perustuu toisaalta Venezuelan heikkenevään tilanteeseen ja toisaalta siihen johtopäätökseen, että suurlähetystössä oleva USA:n diplomaattinen henkilöstö asettaa rajoitteita Yhdysvaltain toimille, Pompeo kirjoitti Twitterissä.

Pompeo ei maininnut tarkempaa ajankohtaa, milloin diplomaatit poistuvat maasta. USA:n ulkoministeriö kehottaa Venezuelassa asuvia yhdysvaltalaisia myös poistumaan.

Venezuelassa vallitsee taloudellinen sekasorto maan talouden romahdettua. Maan hallinto yrittää hillitä kuohuntaa tiukoin ottein. Venezuelan parlamentin puhemies Juan Guaidó on ilmoittanut syrjäyttävänsä opposition tuella maan presidentin Nicolas Maduron.

Uusin ongelmana on lähes koko maan lamauttanut sähkökatko, jonka syytä tutkitaan. Maduro on syyttänyt Yhdysvaltoja kyberhyökkäyksestä. Kaksi ihmistä on pidätetty sabotaasista epäiltyinä.

Sähköpulan takia esimerkiksi sairaalat joutuvat hoitamaan potilaitaan ilman sähkölaitteiden apua ja Venezuelan öljyteollisuus- ja satamat ovat lamaantuneet.

Osassa maata sähköt on palautettu, mutta katkoksia tapahtuu edelleen.

Lue lisää:

Venezuelan sähkökatkot ovat tappaneet 15 munuaispotilasta

Oppositiojohtaja Guaido palasi Venezuelaan: "Jatkamme eteenpäin"

Lähteet: AP, Reuters