Pelkosenniemi ja Savukoski yksityistämässä terveyspalvelunsa?

Konsultti selvittää kuntien perusterveydenhuollon siirtämistä yksityiselle tuottajalle.

ulkoistaminen
Lääkäri tutkii potilaan kättä.
Derrick Frilund / Yle

Pelkosenniemen ja Savukosken sosiaali- ja terveyspalvelut saattavat siirtyä tulevaisuudessa yksityiselle palveluntuottajalle.

Kuntien perusterveydenhuollosta vastaa Pelkosenniemen-Savukosken kansanterveystyön kuntayhtymä. Sillä on terveyskeskus vuodeosastoineen Pelkosenniemellä ja terveysasema Savukoskella.

Kuntayhtymän hallitus on 20. helmikuuta päättänyt hyväksyä konsulttiyhtiö Perlacon Oy:n tarjouksen selvityksestä. Perlaconin selvitys koskee perusterveydenhuollon siirtämistä yksityiselle tuottajalle. Samalla konsultti selvittää mahdollisuutta siirtää palvelujen tuottaminen Lapin sairaanhoitopiirille.

Perlaconin ehdotuksen mukaan terveydenhuolto kilpailutetaan ja kilpailutus laajennetaan koskemaan myös vanhuspalveluja ja niiden tukipalveluja.

Tiedotustilaisuus kuntalaisille ja työntekijöille

Savukosken kunta hyväksyi maanantaina ehdotuksen. Pelkosenniemen ja Savukosken kuntien valtuustoille järjestetään asiasta yhteinen iltakoulu maanantaina 25. maaliskuuta.

Seuraavana iltana molemmissa kunnissa pidetään tiedotustilaisuus kuntalaisille ja sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöille. Tilaisuuksissa Perlacon Oy:n edustaja käy läpi eri vaihtoehdot ja kysymyksiin.

Julkisuudessa on arveltu, että sote-uudistuksen kaatuminen lisää kuntien palvelujen ulkoistamisia.

Tarkoitus säilyttää palvelut

– Haemme selvitykselle tietoa siitä, onko nykyinen malli hyvä vai saadaanko mahdollisella ulkoistamisella säästöjä. Ja yleensä haluamme tietää senkin, onko kukaan yksityinen edes kiinnostunut tarjoamaan palveluita näin pienissä yksiköissä, Savukosken kunnanhallituksen puheenjohtaja Raimo Haapakoski (kesk.) sanoo.

Haapakosken mukaan palvelujen tuottaminen kunnissa on kallista ja Savukosken kunnan talous on painumassa alijäämäiseksi.

– Kaiken tämän tarkoitus on turvata palvelut täällä Savukoskella ja Pelkosenniemellä.

– Kun väki ikääntyy, ikääntyvät myös sote-palvelujen työntekijät. Meidän täytyy miettiä, mistä saamme työntekijöitä myös tulevaisuudessa, Savukosken vs. kunnanjohtaja Esko Rautiainen jatkaa.

Pelkosenniemen ja Savukosken kunnat päättävät sote-palvelujen kohtalosta kevään aikana, kun selvitys on valmistunut.