1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiedustelulainsäädäntö

Nyt se varmistui: Toimitusministeristö voi nimittää tiedusteluvalvontavaltuutetun

Virkamiesesitys nimityksestä saataneen valmiiksi maaliskuun aikana.

tiedustelulainsäädäntö
Serverisalin käytävä.
AOP

Oikeusministeriön mukaan toimitusministeristö voi nimittää tiedusteluvalvontavaltuutetun hallituksen viimeviikkoisesta erosta huolimatta. Ministeriö kertoo tarkistaneensa asian oikeuskansleri Tuomas Pöystiltä.

Oikeusministeriö on valmistellut tiedusteluvalvontavaltuutetun nimittämistä. Virkaa varten haastateltavat on valittu. Virkamiesesitys nimityksestä saataneen valmiiksi maaliskuun aikana. Tehtävää haki yhdeksän ihmistä.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta linjasi yksimielisesti viime torstaina, että se esittää tehtävään oikeuskanslerinviraston kansliapäällikköä Kimmo Hakosta.

Myös suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on antanut tukensa (siirryt toiseen palveluun) perustuslakivaliokunnan esitykselle. Itse nimitys on silti toimitusministeristön vastuulla.

Eduskunta hyväksyi siviili- ja sotilastiedustelua koskevat lait eilen. Lakien voimaantulo edellyttää, että tiedusteluvalvontavaltuutettu on aloittanut tehtävänsä.

Tiedusteluvalvontavaltuutettu toimii tietosuojavaltuutetun toimiston yhteydessä. Hän valvoo tiedustelutoiminnan lainmukaisuutta ja perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista tiedustelutoiminnassa.

Lue myös:

Sakkokierrokselle joutuneet tiedustelulait saivat viimeisen sinetin eduskunnassa

Tiedusteluvalvontavaltuutetun nimitysesitys etenee ainakin toistaiseksi normaalisti eteenpäin

Lue seuraavaksi