1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. muumit

Leppävirran Muumi-jääveistokset saavat jatkoa ensi talvena – teemana Ylen uusi Muumi-sarja

Viime vuoden lopulla avautunut ensimmäinen jääveistosnäyttely on ollut menestys.

muumit
Muumi-jääveistosnäyttely
Muumi-jääveistosnäyttely Leppävirralla on houkutellut sekä aikuisia että lapsia.Matti Myller / Yle

Leppävirran Muumi-jääveistosnäyttelyssä seikkailevat ensi talvena uuden Muumi-sarjan hahmot.

Tulevan kauden näyttelyn suunnittelu on jo hyvässä vauhdissa. Se rakentuu yhteistyössä uuden animaation luoneen tuotantoyhtiön kanssa.

– Katsomme yhdessä, että minkä jakson pohjalta uusi näyttely tehdään. Tämä ei ole vielä tiedossa, kertoo kylpylähotelli Vesileppisen toimitusjohtaja Kimmo Rossi.

Tapaninpäivänä avautuvaan jääveistosnäyttelyyn suunnitellaan myös virtuaalisen elementin tuomista osaksi kokonaisuutta.

Kävijämäärät ovat lyöneet ällikällä

Tälle talvelle rakennetun ensimmäisen Muumi-jääveistosnäyttelyn on käynyt katsomassa vajaassa kolmessa kuukaudessa jo lähes 24 000 ihmistä.

Määrä on reilusti yli alkuperäisen tavoitteen, joka oli 15 000 kävijää. Tämä on ollut suuri yllätys.

– Hiihtolomaviikoilla kävijöitä oli 300–700 päivittäin. Luola vetää kerralla ihmeen hyvin väkeä, iloitsee Vesileppiksen toimitusjohtaja Kimmo Rossi.

Suomalaisten lisäksi näyttelyssä on vieraillut ihmisiä erityisesti Saksasta, Englannista ja Venäjältä. Myös Japanista on käynyt ryhmiä.

Moomin Charactersin toimitusjohtaja Roleff Kråkström pitää yllättävää suosiota fantastisena.

– Muumit taipuvat hyvin jääveistoksiksi, kun ne tehdään huolella, Kråkström toteaa.

Rossi arvioi, että helmikuussa alkanut Muumi-sarja on omalta osaltaan siivittänyt kävijämäärää. Se oli tarkoituskin.

– Näyttelyn avautumispäivä mietittiin sarjan alkuperäisen lanseerauspäivän mukaan. Se siirtyi, mutta me avasimme suunnitellusti.

Tämän talven näyttelyn teemana on Tove Janssonin Taikatalvi-kertomus, josta on tehty kuusitoista kohtausta.

Kimmo Rossi
Vesileppiksen toimitusjohtaja Kimmo Rossi ihmettelee, ettei jääveistosnäyttely ole saanut ollenkaan huonoa palautetta.Toni Pitkänen / Yle

Ei pelkästään lasten näyttely

Sekä Rossi että Moomin Characters ovat ihmetelleet sitä, että jääveistosnäyttely ei ole herättänyt negatiivista kommentointia.

– Yleensä kuitenkin jotain sanottavaa löytyy, hämmästelee Rossi.

Muumien suosio on kestänyt läpi vuosikymmenten ja sekin luultavasti näkyy myös jääveistosnäyttelyn kävijämäärissä. Lähes jokainen on jossain elämänsä vaiheessa ollut hahmojen kanssa jossain tekemisissä.

– Täällä on käynyt paljon aikuisia ilman lapsia. On ollut esimerkiksi useita eläkeläisryhmiä, kertoo Rossi.

Myös uusi Muumilaakso-sarja on saanut hyvän vastaanoton. Ensimmäinen jakso sai muutamassa päivässä Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa yhteensä 1,38 miljoonaa katsojaa.

Moomin Charactersin toimitusjohtaja Roleff Kråkström arvelee, että muumitarinoiden arvot ovat tällä hetkellä ihmisille tärkeitä. Esimerkeiksi hän mainitsee ystävyyden, rakkauden, perheen ja suvaitsevuuden.

– Myös heikoimpien ja pienimpien auttaminen ja kaikille tilan antaminen ovat merkitsevät, pohtii Kråkström muumien nykysuosiota.

Leppävirran jääveistosnäyttelyn kestoa ei vielä pysty arvioimaan. Alun perin ajatus oli pitää sitä avoinna kesän yli. Näitä suunnitelmia Rossi pitää nyt ”hurjimpina visioina”.

– Saa nähdä, että miten pitkään veistokset säilyvät hyvinä. Haluamme, että niiden taso säilyy alusta loppuun. Huhti–toukokuun aikana teemme päätöksiä.

Lue seuraavaksi