Kokkola hakee säästöjä myymällä ja purkamalla tyhjillään olevia rakennuksia

Purettavien tai myytävien listalla on parikymmentä kiinteistöä.

Kokkola
Kälviän terveysaseman kyltti.
Jos Kälviän terveysasemalle ei löydy ostajaa, saa rakennus purkutuomion.YLE / Petri Kuikka

Kokkola on hankkiutumassa eroon lähivuosina kymmenistä rakennuksista.

Kaupunki hakee vuositasolla jopa satojentuhansien eurojen säästöjä hankkiutumalla eroon tyhjillään olevista kiinteistöistä.

– Kaupunki pitää jatkossa omistuksessaan vain ne rakennukset, jotka liittyvät kaupungin omaan toimintaan. Näin on linjattu jo viitisen vuotta sitten, kertoo kaupunkiympäristöjohtaja Nina Kujala.

Purettavien tai myytävien listalla on nyt noin 20 rakennusta. Joukossa ovat muun muassa Kälviän vanha kunnantalo sekä Kälviän terveysasema, josta terveyspalvelut joutui viime syksynä evakkoon sisäilmaongelmien takia.

Jos rakennuksille ei löydy ostajaa kesän tai syksyn aikana, ne puretaan.

Kokkola myös neuvottelee Lohtajan, Kokkolan Kaarlelan ja Öjan kotiseutuyhdistysten kanssa, että nämä ottaisivat alueen museorakennukset hoitaakseen. Osa kotiseutuyhdistyksistä on kieltäytynyt tästä vedoten rahapulaan. Heidän näkemyksensä mukaan kaupungin on huolehdittava myös liitoskuntien paikalliskulttuurin ylläpitämisestä.

– Kaupunki tukisi kotiseutuyhdistyksiä tietyllä summalla, mutta jatkossa ne voisivat vastata museorakennuksista koituvista kuluista ja samalla myös kehittää toimintaa, sanoo kaupunkiympäristöjohtaja Kujala.