Ylen Vaalikone: Kenen kanssa ehdokkaat haluavat hallitukseen? Toiveista paljastui suurten puolueiden kolmiodraama ja hylkiö

Kokoomus haluaisi hallituskumppaniksi keskustan, mutta keskusta SDP:n. Puolueet kääntyivät vasempaan, arvioi tutkija.

eduskuntavaalit
Puheenjohtajat Vihreiden Pekka Haavisto (vas.), Keskustan Juha Sipilä, Kokoomuksen Petteri Orpo ja SDP:n Antti Rinne Keskuskauppakamarin järjestämässä pääministeritentissä 11. joulukuuta 2018 Helsingissä.
Puheenjohtajat Vihreiden Pekka Haavisto (vas.), Keskustan Juha Sipilä, Kokoomuksen Petteri Orpo ja SDP:n Antti Rinne Keskuskauppakamarin järjestämässä pääministeritentissä 11. joulukuuta 2018 Helsingissä.Markku Ulander / Lehtikuva

Hallitustunnusteluista voi Ylen Vaalikoneen vastausten perusteella tulla hyvinkin mutkikkaat. Mitkään kaksi suurimmista eduskuntapuolueista eivät pidä toisiaan ykkösvaihtoehtoina hallituskumppaniksi.

Ylen torstaiaamuna julkaistun Vaalikoneen (siirryt toiseen palveluun) taustatiedoissa ehdokkailta tiedusteltiin kahta mieluisinta hallituskumppania. Jotta ehdokkaat vastaisivat mahdollisimman rehellisesti, heille luvattiin, että tulokset julkaistaan vain puoluetasolla.

  • Kokoomusehdokkaat haluaisivat hallitukseen keskustan kanssa. RKP pääsisi kokoonpanoon esiliinaksi.
  • Keskustan ehdokkaille kokoomus ei ole ykkösvaihtoehto. He haikailevat punamultahallitusta demareiden kanssa. Kokoomus olisi vasta toinen vaihtoehto.
  • Keskusta ei saa SDP:ltä vastakaikua: demariehdokkaat haluaisivat hallituskumppanikseen vasemmistoliiton. Mukaan he ottaisivat toiseksi mieluiten vihreät.

Mielipidekyselyjen perusteella on ennakoitu, että vaalituloksesta riippuen hallitustunnustelijaksi ryhtyisi SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne tai kokoomusta johtava Petteri Orpo.

Kun kaikkien puolueiden ehdokkaiden vastaukset lasketaan yhteen, selvä suosikki hallituskumppaniksi on gallupjohtaja SDP. Se on suosikkipari etenkin vihreiden ja vasemmistoliiton ehdokkaille.

Voit tutkia vastauksia alla:

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Yle Plus React App

Kokoomuksen, keskustan, vihreiden ja vasemmistoliiton suosituimmuudessa ei ole suuria keskinäisiä eroja kaikkien ehdokkaiden vastauksissa. Muut puolueet tulevat pitkän matkan takaa.

Voi ennakoida, että hallitusneuvotteluista löytyy vasemmistoon kallellaan oleva linja

Johanna Vuorelma
Tutkijatohtori Johanna Vuorelma
Puolueet katsovat vasemmalle – eivät vasemmistoon, mutta itsestään katsoen vasempaan, Johanna Vuorelma kommentoi Vaalikoneen tuloksia.Tapio Rissanen / Yle

Tampereen yliopiston tutkijatohtorin Johanna Vuorelman mukaan vastauksissa näkyy selkeä trendi.

–Keskeisin huomio on, että puolueet katsovat vasemmalle – eivät vasemmistoon, mutta itsestään katsoen vasempaan.

Hivuttautuminen vasemmalle on Vuorelman mukaan osin reaktio Suomea neljä vuotta johtaneen hallituksen politiikkaan.

–Vaalikoneen perusteella voi ennakoida, että hallitusneuvotteluista löytyy enemmän vasemmistoon kallellaan oleva linja kuin nykyisen kaltainen oikeistohallitus.

Perussuomalaiset ei houkuta

Suosittuja puolueita kysyttäessä perussuomalaiset jää vaalikonevastausten perusteella orvoksi. Perussuomalaiset itse kysyisivät hallituskimppaan kristillisdemokraatteja ja sen jälkeen kokoomusta tai keskustaa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Puoluejohtajia pöydän ääressä.
Jyrki Kataisen sixpack-hallitus kesäkuussa 2011. Mukaan mahtuivat kokoomus, SDP, vihreät, vasemmistoliitto, kristillisdemokraatit ja RKP.Yle

Ylen Vaalikoneessa kysyttiin myös, onko eduskuntapuolueissa sellaista, jonka kanssa ei pitäisi mennä samaan hallitukseen. Perussuomalaiset sai ehdokkailta ylivoimaisesti eniten mainintoja.

Etenkin vihreissä, vasemmistoliitossa ja demariehdokkaissa karsastettiin PS-yhteistyötä. Moni perussuomalaisehdokas puolestaan kieltäytyisi hallitustyöstä vihreiden kanssa.

Myös vasemmistoliiton ja kokoomuksen kumppanuus sateenkaarihallituksessa olisi lukuisille kahden puolueen ehdokkaille vastenmielinen.

Juha Sipilän hallitus.
Juha Sipilän hallitus toukokuussa 2015. Hallituksen muodostivat keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset.Henrietta Hassinen / Yle

Pienissä puolueissa puoluesympatiat ovat erityisen mielenkiintoisia.

Kokoomustaustaisen Harry Harkimon perustama Liike Nyt suosii toki kokoomusta, mutta seuraavaksi eniten yhtä lailla perussuomalaisia ja vihreitä poliittisesti täysin vastakkaisilta laidoilta.

Perussuomalaisista irtautunut Sininen tulevaisuus ei katso syntyhistoriaansa, mutta lähimenneisyyteen kuitenkin: sen ehdokkaat haluaisivat taas hallitukseen keskustan tai kokoomuksen kanssa.

Konkaripoliitikko Paavo Väyrysen kokoama Seitsemän tähden liike tekisi ylivoimaisesti mieluiten hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa.