Porissa muhii muhkea riita Ulasoorin biokaasulaitoksesta – yrittäjä pettyi raskaasti asukkaiden vastustukseen

Biokaasulaitoksen ympäristövaikutukset pelottavat asukkaita. Yrittäjän mukaan asukkaat ymmärtävät hankkeen väärin.

Pori
Lähialueen asukkaat vastustavat biokaasulaitoksen sijoittamista läheiselle teollisuustontille.
Jari Pelkonen / Yle

Porin Ulasooriin suunniteltu biokaasulaitos on ajautunut navakkaan vastatuuleen.

Biogas Energy hakee ympäristölupaa tomaattikasvihuoneiden viereiselle tontille rakennettavalle biokaasulaitokselle. Lupaprosessi on kuitenkin pysähtynyt asukkaiden vastustukseen.

Alueen asukkaiden mukaan laitosta ollaan sijoittamassa aivan liian lähelle asutusta. Lähimpään taloon on matkaa vain reilut sata metriä. Ympäristövaikutuksista ei ole asukkaiden mukaan varmuutta. Haittoja pelätään.

Tonttien arvo tulee laskemaan ja olemme viimeiset asukkaat tällä alueella.

Raimo Suominen

– Jokainen tietää, että eihän tässä ole miellyttävä asua. Tonttien arvo tulee laskemaan, ja olemme viimeiset asukkaat tällä alueella, sanoo 70 vuotta Ulasoorissa asunut Raimo Suominen.

Etenkin hajut, meteli ja kaasut pelottavat

Laitos käyttäisi raaka-aineenaan muun muassa nautojen, siipikarjan ja sikojen lantaa. Asukkaiden suurin pelko onkin laitoksen aiheuttama mahdollinen hajuhaitta.

Yhtäkään biolaitosta ei ole sanottu hajuttomaksi. Hirvittäviä ongelmia on monessa paikassa.

Marita Ahola

Asukkaat eivät usko ympäristölupahakemukseen, jonka mukaan kyseessä on täysin suljettu laitos. Raaka-aineen purku tapahtuisi alipaineistetussa tilassa, ja ulos tuleva ilma kulkisi suodattimien läpi.

– Yhtäkään biolaitosta ei ole sanottu hajuttomaksi. Hirvittäviä ongelmia on monessa paikassa, toteaa Marita Ahola.

Sapiskaa saa myös hankkeen tiedotus. Asukkaiden mukaan suunnitelmista on kerrottu vain pienelle joukolle, eikä tietoa ole ollut riittävästi tarjolla. Kysymyksiin ei ole saatu vastauksia.

Kartta biokaasulaitoksen sijainnista
Yle

Lupaprosessi jumittaa

Biokaasulaitoksen paikka on Porin kaupungin osoittama. Kaupungin käsityksen mukaan laitos olisi normaalitoiminnassa täysin hajuton, kuten lupahakemuksessa mainitaan.

Asukkaat ovat vaatineet, että laitoksen ympäristövaikutukset selvitetään tarkasti ennen luvan myöntämistä. Yva-tarveharkintahakemus on parhaillaan ely-keskuksen käsittelyssä.

Ympäristöinsinööri Joni Mustonen kertoo, että seuraavaksi ympäristövaikutusten selvittämisen tarpeellisuuteen ottaa kantaa ely-keskuksen lausuntopyynnön vuoksi Porin kaupungin ympäristölautakunta.

Viimeisen sanan yva-prosessin tarpeellisuudesta sanoo kuitenkin ely-keskus. Ainakin siihen asti lupaprosessi on jäissä, mikä viivästyttää hankkeen aloitusta.

– Emme voi tehdä ympäristölupapäätöstä ennen ely-keskuksen päätöstä, Mustonen perustelee.

Tämä pitää hoitaa oikeudenmukaisesti niin, että me asukkaat emme joudu kärsimään tästä asiasta.

Marita Ahola

Yrittäjä ei kommentoi

Laitosta rakentavan Biogas Energy Tmi:n yrittäjä Pekka Saarinen kertoo olevansa erittäin pettynyt asukkaiden vastustukseen. Hänen mukaansa laitoksen toiminta on käsitetty väärin. Ympäristölupahakemukseen jätettiin yli 20 muistutusta.

Saarinen ei halua kommentoida tilannetta sen enempää vedoten asian keskeneräisyyteen. Se on selvää, että yrittäjän ja naapuruston välillä vallitsee jyrkkä erimielisyys ja luottamuksen puute.

Ainakin asukkaat ovat varautuneet pitkittämään hanketta viimeiseen asti. Marita Aholan mukaan jokainen mahdollinen valituskierros käytetään hyväksi, jos laitos saa ympäristöluvan.

– Porin kaupungin päättäjillä on nyt mahdollisuus näyttää viisautensa ja se, mitä he ajattelevat kaupungin asukkaista. Tämä pitää hoitaa oikeudenmukaisesti niin, että me asukkaat emme joudu kärsimään.

Uutisesta voi keskustella 13.3. klo 22 saakka.