Vaasaan sittenkin laaja päivystys? Sosiaali- ja terveysvaliokunta ottaa kansalaisaloitteen uudelleen käsittelyyn

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on päättänyt tänään ottaa kansalaisaloitteen uudelleen käsittelyyn.

keskussairaalat
Vaasan keskussairaalan päivystys.
Malin Hulkki / Yle

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on päättänyt ottaa Vaasaan laajaa päivystystä vaativan kansalaisaloitteen uudelleen käsittelyyn. Sinisten Vesa-Matti Saarakkala vahvistaa, että valiokunta päätti tiistaina asiantuntijoiden kuulemisesta jo keskiviikon kokouksessa.

Tavoitteena on, että eduskunta ehtisi tehdä asiassa päätöksen vielä tällä istuntokaudella.

– Päätettiin tänään, että asian käsittely jatkuu, koska sote-uudistus on kaatunut ja laajan päivystyksen sairaalaverkko oli osa maakuntalakipakettia. Meillä on velvollisuus käsitellä aloite loppuun ja käsittelyä jatketaan huomenna kirjallisilla kuulemisilla.

Saarakkalan mukaan on pieni mahdollisuus saada kansalaisaloite käsiteltyä valiokunnassa ja saada asia täysistunnon käsiteltäväksi jo ensi viikolla. Mietinnön tulee olla valmis torstaiaamuna täysistuntoon vietäväksi, jotta asia ehditään käsitellä loppuun ennen kuin eduskunta kokoontuu viimeisen kerran ensi tiistaina.

Saarakkala itse asettuu laajan päivystyksen taakse, vaikka aiemmin äänesti sitä vastaan.

– Pidän sitä aika todennäköisenä että se toteutuu. Myös Seinäjoki on puoltanut sitä, että Vaasa olisi laajan päivstyksen sairaaloiden joukossa, en näe siinä mitään ongelmia. Jos poliittinen päätös saadaan, asia etenee, Saarakkala toteaa.

Kysymys kielellisistä oikeuksista

Aiemmin sote-valiokunta päätti, että Vaasa ei saa laajaa päivystystä. Tuolloin äänet jakautuivat 9-7 Veronica Rehn-Kiven (r.) esitystä vastaan. Svenska Ylen tietojen mukaan juuri Rehn-Kivi halusi asian uudelleen käsittelyyn.

Kansalaisaloite Vaasan keskussairaalan laajan päivystyksen puolesta keräsi talvella 2017 tarvittavat 50 000 kannatusilmoitusta alle kolmessa viikossa.

Kansalaisaloitteessa vaaditaan terveydenhuoltolain 50 pykälän 3 momentin muuttamista siten, että laajan, ympärivuorokautisen päivystyksen luetteloa täydennetään Vaasan sairaanhoitopiirillä. Aloitetta perustellaan erityisesti alueen ruotsinkielisen väestön kielellisillä oikeuksilla.

Vaasassa iloiset ja yllättyneet tunnelmat

Porträtt av Marina Kinnunen.
Yle/Sofi Nordmyr

Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen oli erittäin yllättynyt päivän uutisesta.

– En osannut arvata, että tällainen käännös tässä tulee, oli kyllä yllätys. Olin ruvennut kovasti laskemaan toivoani tulevan hallituksen harteille, mutta mikäs sen parempi jos saataisiin jo tässä vaiheessa tehtyä, Kinnunen toteaa.

Kinnunen on uskonut siihen, että Vaasan keskussairaalasta lopulta tulee laajan päivystyksen sairaala, koska se olisi hänen mielestään paras ratkaisu alueen väestölle. Hän iloitsee kansalaisaloitteen tekijöiden kannalta, jos asia ehditään vielä käsitellä uudelleen.

– Kyse ei ole suuresta muutoksesta, kuin lisätä Vaasa listaan ja poistaa Seinäjoelta velvollisuus kielellisestä osaamisesta. Valtiontalouteen tällä ei ole vaikutusta.