Omakotitaloasuminen on halvinta lappilaisille – huokeimpien kuntien kymmenen kärjessä neljä kuntaa Lapista

Lappi on omakotiasujalle verraten edullinen paikka asua, kun tarkastellaan kuntakohtaisesti määräytyviä omakotiasumisen kustannuksia.

omakotitalot
Omakotitalo
Nina Keski-Korpela / Yle

Omakotitalossa asumisen kustannukset ovat Lapissa selvästi pienemmät kuin maassa keskimäärin. Tämä käy ilmi Omakotiliiton tuoreesta selvityksestä (siirryt toiseen palveluun).

Lapissa omakotitalon kuntakohtaisesti määräytyvät maksut ovat vuosittain keskimäärin 3617 euroa, kun koko maan keskiarvokustannukset kohoavat 3967 euroon. Kalleimmaksi omakotiasuminen käy kuntakohtaisten maksujen kannalta Pohjois-Savossa, missä omakotiasujien vuosikustannukset yltävät keskimäärin 4230 euroon vuodessa.

Omakotitaloasujille huokeimpien asuinkuntien kymmenen kärkeen lukeutuu peräti neljä lappilaiskuntaa. Nämä kunnat ovat Keminmaa, Kittilä, Tornio ja Sodankylä. Kustannuksiltaan koko Lapin edullisin kunta omakotiasujalle on Keminmaa, jossa omakotitalon kuntakohtaiset maksut ovat keskimäärin 3412 euroa vuodessa.

Kustannusvertailu huomioi kiinteistöveron, lämmityssähkön, käyttösähkön, vesimaksut sekä jätemaksun. Sen sijaan asuntolaina korkokuluineen, asumiseen liittyvät vakuutukset, vartioinnit tai korjauskustannukset eivät kuulu kustannusvertailun piiriin.

Vertailusta selviää myös, että omakotitalossa asumisesta kertyvät kulut vaihtelevat eri kuntien välillä entistä enemmän. Omakotiliiton mukaan ero on kasvanut jo 1 500 euroon vuodessa. Viime vuonna ero oli selvästi pienempi, noin tuhat euroa.

Vertailussa oli mukana kuusi kuntaa Lapista ja kaikkiaan sata kuntaa koko maasta. Vertailukuntien alueella asuu 83% suomalaisista.